The Orange Strips promovirali novi album "Deadline"

(R. SELAN)
(R. SELAN)

The Orange Strips, labinski indie rock bend, u subotu je u Rock Caffeu u Labinu održao koncert  na kojemu je promovirao svoj novi album nazvan "Deadlines".

Album je na audio i video web-streamovima te u digitalnom obliku postao dostupan 14. siječnja, uslijedila je hrvatsko-slovenska promotivna turneja, koja je obuhvatila Ptuj, Pulu, Zagreb, Rijeku i Labin.

Za domaću publiku Stripsi su uz koncert priredili i retrospektivu svog dvanaestogodišnjeg rada: prikazali su spotove, vrtjeli su glazbu u ulozi DJ-eva i za uvod u koncert izveli su akustični, unplugged set svojih najstarijih skladbi, među kojima i "Follow", od koje je sve počelo.

- Dvadeset drugog ožujka 2002. godine nas četvero od sadašnjih sedam članova okupili smo se u mom stanu u Opatiji. Tada smo svi još studirali u Rijeci. Valdet je donio pjesmu na gitari, koji smo snimili u nekoliko sati. Bila je to "Follow", koja je obilježila pola naše karijere sve do izlaska našeg prvog albuma "Follow LP" 2008. godine, kada je dobila svoje zaslužen mjesto u povijesti, ispričao nam je basist Borjan Batagelj.

Kaže da bi se povijest benda mogla podijeliti u tri faze od po četiri godine. Prva je bila faza demo-snimaka i mini festivala u kojoj su se trudili snimiti što više pjesama. Prekretnicu je označio odlazak u Veliku Britaniju krajem 2006. godine gdje bend postaje međunarodno prepoznat. Povratkom u domovinu počinje njihova druga, kreativno i stvaralački najplodnija faza u koju su izdali "Follow LP" i iste godine su prethodno osvojili Zlatnu Kooglu, nacionalnu nagradu za novog izvođača godine.

Budući da su im uvjeti diskografskih kuća bili neprihvatljivi, osnovali su vlastitu udrugu za izdavanje OSA Media putem koje je album ugledao svjetlo dana.

"Deadline" je još više, točnije u potpunosti djelo labinskih kreativnih snaga: od skladanja, preko produkcije i miksa do dizajna covera. Plod je treće faze benda, koja je bila prilično turbulentna: bilo je tu selidbi, vjenčanja, rođenja djece, novih zapošljavanja i prelaska u trideset godine.

- Predugo smo čekali ovaj album. Bio je gotov u drugoj polovici prošle godine, ali htjeli smo ispeglati neke detalje, a i nije nam odgovarala gužva koja krajem svake godine nastaje u izdavanju albuma, kaže Batagelj.

U odnosu na "Follow LP", album donosi očekivanu sviračku i aranžersku zrelost te pročišćenu muzičku kompaktnost. Vele, radili su sve ono što u vrijeme snimanja prvog albuma nisu znali raditi. Valdet Luboteni, vokal, gitarist i tekstopisac, sada umjesto mladenačkih motiva o prvim ljubavima, glazbi i filmovima u fokusu svog emocionalnog angažmana ima život u provincijskom gradiću jedne države koja nije onakva kakva bi trebala biti. Prema nekim kritikama, tekstovi kao da su nastali u Sheffildu ili Bristolu za vrijeme tačerizma u Velikoj Britaniji.

Rad na trećem albumu "The Orange Stripsi" su već počeli. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter