The Orange Strips imaju novi album

Labinski indie rock bend The Orange Strips (G. NAČINOVIĆ)
Labinski indie rock bend The Orange Strips (G. NAČINOVIĆ)

Pet i pol godina nakon objave uspješnog debitantskog albuma "Follow LP", labinski indie rock sastav The Orange Strips objavili su novi, drugi službeni studijski album pod nazivom "Deadlines". Od prekjučer je novi album dostupan na audio i video web-streamovima, kao i u digitalnom downloadu.

- Postavili smo novi album na najpopularnije servise za dijeljenje glazbe, kaže nam frontmen grupe Valdet Luboteni. Album se u digitalnom obliku može kupiti putem weba po simboličnoj cijeni od 20 kuna, a sve informacije mogu se naći na službenim stranicama i socijalnim mrežama ovog benda. Pjesme s novog albuma, s popratnim videospotovima u produkciji benda, mogu se poslušati i na YouTubeu.

Album sadrži 11 pjesama i novih 39 minuta glazbe, a kao i prvijenac, i ovaj su album The Orange Strips izdali putem vlastite izdavačke kuće OSA Media. Novi je album svojedobno najavio singl "Suffocate In Love".

CD format je prema mišljenju članova benda zaslužio odlazak u ropotarnicu povijesti, a bit će tiskan u minimalnoj nakladi samo za promotivne potrebe.

- To znači da se neće moći kupiti u "boljim CD dućanima", ako takvi više uopće i postoje, kažu u bendu.

Nastavak indie pristupa i do-it-yourself filozofije na ovom je albumu još i očitiji nego do sada, s obzirom na to da su Stripsi svaki korak u stvaranju "Deadlinesa" napravili sami, prepuštajući tek finalizaciju procesa dvojici najbliskijih suradnika - glazbenom producentu Sanelu Isanoviću, članu bendova Soul Display i Breech Deenower, koji se pobrinuo za mastering, te multimedijalnom umjetniku Dini Santaleziju iz benda East-ra, koji je zaslužan za omot albuma.

Posebnost novog albuma je i da je svaki korak u njegovom nastajanju odrađen u Labinu - od skladanja pjesama, preko snimanja koje se odvijalo u studiju koji su članovi benda sami konstruirali i opremili, produkcije i miksa za koje je zaslužan gitarist benda Goran Brezac, izrade popratnih videa za svaku od 11 pjesama, pa sve do izdavanja albuma preko vlastitog indie labela.

Ovaj labinski bend djeluje 12 godina, a iz demo statusa izašli su 1. srpnja 2008. kada su službeno objavili album prvijenac "Follow LP", koji je odmah po objavljivanju naišao na pozitivne kritike, a posebno je dobro prihvaćena odlična pjesma "Kissed A Girl".

Nešto ranije, početkom 2008. godine The Orange Strips su u konkurenciji deset izvođača osvojili nacionalnu glazbenu nagradu Zlatna Koogla za najboljeg novog izvođača godine, iako u tom trenutku još bez izdanog albuma i podrške diskografa. Sredinom 2009. sviraju i na ljubljanskom Urban Festu uz Kosheen.

Prvi spot s albuma "Follow LP" za pjesmu "Song Without A Hero", sniman na ulicama Philadelphije u tehnici stop motion animacije, režirao je Tobias Stretch, poznat kao suradnik grupe Radiohead i redatelj spota za njihovu pjesmu "Weird Fishes".

Drugi spot s debi albuma labinskih indie rockera za pjesmu "The Fire", u režiji Karl F. Mattsona premijerno je prikazan na MTV-u u prosincu 2009. Godinu kasnije Stripsi objavljuju još tri spota za pjesme s debitantskog albuma, a singl "Phone Cardiff" pobuđuje interes medija u Walesu, što kulminira gostovanjem u Jamie&Louise showu na BBC-u Wales.

Dojmljiva je i dosadašnja inozemna koncertna aktivnost benda; nastupali su u Velikoj Britaniji, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter