The Orange Strips: Elektrana na ugljen je kameno doba

The Orange Strips
The Orange Strips

Pod motom "Digni glas - glas za zrak" u subotu je u Lamparni održan rock koncert na kojemu su nastupili The Orange Strips, Gerila, Nola, Kultura, Kung Fu Fighters i Let 3.

Organizirala ga je Građanska inicijativa mladih za referendum o izgradnji TE Plomin 3 u suradnji s Građanskim forumom o izgradnji TE Plomin 3, svojim partnerom u Primorsko-goranskoj županiji, a uz potporu udruga Labin Art Express XXI, Eko Kvarner i Iks.

Cilj je bio skrenuti pozornost na potrebu održavanja referenduma o izgradnji TE Plomina 3 na ugljen, odnosno na peticiju za referendum koju su Građanska inicijativa u Istri i Građanski forum u Primorsko-goranskoj županiji pokrenuli početkom godine. Potpisivanje se privodi kraju, a skupljeni potpisi bit će upućeni Vladi RH uoči izbora. Njihovo stavove dijele i muzičari koji su nastupili na koncertu.

- Elektrana na ugljen je kameno doba! Svi znaju što je štetno, ali i dalje se to gura, i dalje ostajemo robovi nekih lobija, obrazložio je stav labinskih The Orange Stripsa njihov gitarist Tedi Mirković.

- Imamo jednu elektranu, imamo drugu, a sada bi i treću! Pa, zar nisu dvije dosta? Mi smo za to da se ljudima daje pravo glasa jesu li za ili protiv, jer imaju pravo odlučivati o onome što se događa oko njihovih glava, kaže Mihael Prosen iz također labinskog Kung Fu Fightera.

Marin Tomić iz opatijske Gerile smatra da je loše ako se na jednom malom prostoru akumulira mnogo zagađivača."Ne smijemo negirati proizvodnju i industriju jer nam to daje kruha, ali moramo paziti gdje stavljati industrijske terminale koji zagađuju. Istra je malen prostor i još jedan je suvišan jer će ugroziti živote ljudi, kazao nam je on.

"Oni koji odlučuju trebali bi raditi transparentno i slušati glas naroda, bila je kratka Gabi Galant Jelenić, vokal dueta Nola." U gradu ugljena mi smo protiv ugljena! Odnosno, mi smo za plin ako već treba izgraditi termoelektranu. Došli smo dignuti glas za zrak, rekla nam je Đana Šegon iz porečke Kulture.

I Let 3 se, kazao nam je Damir Martinović Mrle, angažirao u podršci. "Vjerojatno ima puno razloga za i protiv termoelektrane, a mi smo u principu za to da se čuje glas ljudi, što je, koliko čujem, u ovom prostoru vrlo bitna stvar. Najgore je šutjeti i pustiti da se stvari odvijaju mimo nas, kako drugi žele, istaknuo je on. (Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter