The Guardian: Istra kao transnacionalna europska regija

Prostor ispred tvornice kao "kulisa" za reviju (M. MIJOŠEK/arhiva)
Prostor ispred tvornice kao "kulisa" za reviju (M. MIJOŠEK/arhiva)

U opsežnoj analizi regionalističkih pokreta u Europi, objavljenoj nakon proglašenja neovisnosti Republike Katalonije, ugledni londonski jutarnji list The Guardian spominje i Istru, te zahtjeve IDS-a za decentralizacijom od središnje državne vlasti. Kako navodi The Guardian, Istarski demokratski savez traži snažniju regionalniju autonomiju i decentralizaciju u cijeloj Hrvatskoj, te naročito u Istarskoj županiji koja s populacijom od 208 tisuća stanovnika čini 4,8 posto stanovništva Hrvatske. List napominje kako je Istra opterećena i nejasnom granicom sa Slovenijom koja nije označena nakon raspada bivše Jugoslavije 1991. godine. "Idealno za IDS bilo bi proglašenje Istre transnacionalnom i transgraničnom euro regijom," piše The Guardian.

IDS prepoznatljiv

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić kaže kako pisanje britanskog lista "doživljava kao poznavanje realnosti u svim europskim regijama, pa tako i u Istri."

- Važno je da je Istra prepoznata kao regija koja teži visokom stupnju autonomije, ali ne i neovisnosti, čime se potvrđuje da poznaju političke odnose u Hrvatskoj," naglašava Jakovčić i dodaje: "Za mene je sjajno što je The Guardian prepoznao Istru i politiku IDS-a. Nakon 25 godina djelovanja na političkoj sceni, postali smo politički prepoznatljivi u europskoj politici, za što zasluge imaju i aktivnost Borisa Miletića u ALDE stranci, Valtera Flege u Odboru regija EP-a, te mene kao zastupnika IDS-a u EP. Sve to je na dobrobit ljudi koji žive u Istri, te onih u Hrvatskoj koji poštuju Istru i njezin identitet."

Zemljovid regionalističkih pokreta koje objelodanjuje i komentira britanski list, inače, vrlo je sadržajan i zanimljiv. Navodi se kako u sjevernoj Europi regionalnu autonomiju traže Farski otoci te otok Bornholm koji se nalaze u sastavu Kraljevine Danske, dok u zapadnoj Europi postoji značajan broj regija s težnjom prema većoj ili manjoj autonomiji. Riječ je o belgijskim regijama Flandriji i Valoniji, te Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj koji su dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter