The Duke Ellington Orchestra - koncert za pamćenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Produženi vikend u Zagrebu, barem što se glazbe tiče, započeo je čarolijom jazza i swinga u Lisinskom. Pred zagrebačkom publikom prvi put je nastupio The Duke Ellington Orchestra, a sudeći prema reakcijama posjetitelja, vjerujemo da im to neće biti posljednji put.

Ellingtonov orkestar u Hrvatsku je stigao iz Ljubljane, a u Zagrebu se ukupno zadržao tri dana uslijed odgode koncerta zbog Dana žalosti. Vrlo sličan scenarij dogodio se prije 34 godine, kad je  u tragičnoj avionskoj nesreći poginuo tadašnji istaknuti političar Džemal Bijedić. Koncert je bio otkazan i morale su proći pune 34 godine da glazba majstora zvanog Duke ponovo zaživi pred zagrebačkim ljubiteljima orkestralnog jazza.

A da je uistinu zaživjela, potvrdit će svi koji su se u subotu našli u publici. U gotovo dva puna sata očaravajućeg repertora odlično su se uklopili posebni gosti - Massimo (na pjesmi Lush Life) i Lela Kaplowitz (“In a sentimental mood”, “It don’t mean a thing”). Oba domaća vokalista oduševila su američke jazzere te izmamila ogroman pljesak na kraju svake izvedbe.

Pljeskovi su pljuštali svako malo, spontano bodreći vrsne glazbenike kako koncert ne bi prerano završio, prerano za one koji su bili voljni slušati ih satima. Na samom kraju cijelog programa, kad je četvrtina publike već napustila dvoranu, dirigent Tommy James vratio se na treći bis zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljima, basistom Hassanom Abdul Ash Shakurom i bubnjarem Daveom Gibsonom, te su izveli predivnu skladbu napisanu davne 1934. godine, “In my solitude”.

“Večeras sam se osjećao kao da sviram u svojoj sobi”  - nakon koncerta izjavio je dirigent i u tome leži tajna nevjerojatno opuštene i lepršave atmosphere koju su svi prisutni mogli osjetiti. Za poseban ugođaj koji nas je kao u vremeplovu vratio barem pola stoljeća unazad, pobrinuli su se i plesači Swing dance kluba jer su se potkraj koncerta digli sa svojih mjesta u publici i zaplesali.

Duke Ellington sigurno bio ponosan na čaroliju koju je njegov orkestar pružio zagrebačkoj publici, jer ovim je nastupom dan obol jednoj glazbenoj epohi. Ovo je bilo i posljednje inozemno gostovanje u ovoj godini za organizatora, diskografsku kuću Menart, koji je novu sezonu započeo 13. siječnja s isto tako uspješnim The World Famous Glenn Miller Orchestra u Lisinskom. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter