The Beatles i koncert u kinu za početak

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Dugoiščekivani Međunarodni festival dokumentarnog filma 7. Poreč Dox započinje danas, a tjedan ispunjen filmskim i glazbenim događanjima u porečkom će kinu zasigurno okupiti ljubitelje dobre zabave i kvalitetnog sadržaja. Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić i selektor festivala Đelo Hadžiselimović će uz goste točno u 18 sati svečano otvoriti Dox, a zatim slijedi pravi povratak u '60-e, prikazom filma "The Beatles: Eight Days a Week".

Za sve koji su originalnu Beatlemaniju propustili iz praktičnih razloga, jer ili se nisu rodili ili ih tada to i nije previše zanimalo, prikazani film otkrit će nepoznate detalje velike četvorke - Johna, Paula, Georga i Ringa putem hvaljenog dokumentarca oskarovca Rona Howarda, za kojeg vele da će postati legendaran baš poput Beatlesa. U godinu dana prikazivanja film je dobio Grammyja i nagradu Critics' Choice, nominiran je i za još nekoliko prestižnih nagrada, a hvale ga i kritika i publika. Kaotične godine provedene na turneji za Johna, Paula, Ringa i Georga značile su život od hotela do hotela, pisanje pjesama u kombijima i objavljivanje čak dva albuma godišnje. Između koncerata u liverpulskom The Cavern Club '62. i posljednjeg zajedničkog nastupa u San Franciscu '66., bend je stekao slavu neslućenih razmjera, a Beatlemania je zavladala svijetom. Na filmu su radili Paul McCartney i Ringo Starr, ali i Yoko Ono i Olivia Harrison, udovica Georga Harrisona, pa će uz sve intervjue, snimke nastupa i privatni materijal koji čine "The Beatles: Eight Days a Week" svi koji ga pogledaju dobiti izvanredan uvid u priču benda za kojim se vrištalo i plakalo od oduševljenja, a koji je odlikovala čak i sama britanska kraljica.

Nakon filma za kojeg će zainteresirani morati izdvojiti 25 kuna, u kinu slijedi i koncert The Beatles Revival Banda pa će posjetitelji, poneseni atmosferom ‘60-ih, radni tjedan moći započeti na neobičan i zabavan način, plesom i zabavom. No, i ostatak tjedna neće biti zanemaren, obilovat će odličnim filmovima poput "Trst Jugoslavija", "Scream for me Sarajevo" i "Život od milijun dolara", tu je i projekcija "Černobilskih babuška" i mnogi drugi odabrani vrhunski radovi. Na Doxu će se održavati i školske matineje. Učenici škola iz Poreča, Tara, Novigrada, Višnjana i Vižinade gledat će i izvrsne dokumentarce "Planet ocean", "Demokracija" i "Amazonija 3D", a kao i svih godina do sada sve završava velikim koncertom, ovoga puta popularnih Jinxa u subotu, 11. studenog.

Sve informacije putem weba

Na Facebook stranici Poreč Doxa objavljen je kompletan program festivala sa svim gostima i glazbenim izvođačima, dok se rezervacija ulaznica obavlja kao i do sada na blagajni kina, ali i preko online rezervacijskog sustava Pučkog otvorenog učilišta Poreč na čijim su web-stranicama također dostupne sve informacije. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter