Thaler dao ostavku zbog skandala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Zoran Thaler u ponedjeljak je dao ostavku zbog korupcijskog skandala u koje su ga "uvukli" novinari britanskog "Sunday Timesa" koji su mu se nedavno predstavili kao lobisti nepostojece tvrtke i ponudili placanje za njegove "konzultantske usluge" te s njime imali više sastanaka nudeci mu novac.

Sunday Times tvrdi da je na otpornost protiv korupcije na isti nacin iskušao šezdesetak zastupnika u Europskom parlamentu. List razotkriva da su na ponudu, osim Thalera, pristali austrijski eurozastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser, koji je zbog pritisaka svoje Narodne stranke (OeVP) ostavku dao još u nedjelju, te europarlamentarac iz Rumunjske Adrian Severin.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani na kojoj je govorio o okolnostima dogadaja zbog kojeg se odlucio na ostavku, Thaler je, kao i u nedjelju u izjavi za javnost, inzistirao na tome da je odmah shvatio da se radi o "manipulaciji", ali da se s lažnim lobistima nastavio sastajati kako bi otkrio tko iza svega stoji.

"S današnjim danom vlastitom odlukom dajem ostavku kako bi istraga mogla odvijati bez opterecenja i pritisaka. U skladu s mojim etickim standardima, želim da se pokaže puna istina o tome tko je djelovao zakonito, a tko nezakonito", rekao je Thaler na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Britanski "Sunday Times" optužio je u nedjelju slovenskoga zastupnika u Europskom parlamentu (EP) i bivšega ministra vanjskih poslova Zorana Thalera za korupciju da je prihvatio "nedolicnu" ponudu dvoje njihovih novinara koji su mu se prije stanovitog vremena u Bruxellesu predstavili kao lobisti nepostojece tvrtke i ponudili mu kao "konzultantu" 100.000 eura godišnje. Thaler je u interesu njihova "klijenta" nedavno podnio amandman na jedan zakonski prijedlog, za što su mu "lobisti" obecavali novcanu nagradu.

Prema snimci razgovora snimljenih skrivenom kamerom, koju je "Sunday Times" u nedjelju objavio na Youtubeu, Thaler je na osnovi "usmenog dogovora" od navodnih lobista ocekivao novac za usluge u svojstvu "parlamentarnog konzultanta".

Navodno mu je za godinu dana trebalo uplatiti 100.000 eura, na jedan racun u Londonu, nakon što ispostavi "fakturu", i to u roku 14 dana što je "normalan nacin placanja", kako su ga prilikom razgovora u nekom restoranu uvjeravali lažni britanski lobisti, iskušavajuci koliko je otporan na korupcijsku ponudu.

Thaler je i na konferenciji za novinare u Ljubljani inzistirao da nije ucinio ništa nezakonito i da radilo o manipulaciji koju je odmah prozreo, ali ju nije prijavio kao pokušaj potkupljivanja nego je nastavio s kontaktima, želeci tako saznati "tko se krije" iza pokušaja da ga se u javnosti kompromitira. Istice da ce i istraga potvrditi kako nije kriv jer ništa s lažnim lobistima nije potpisao niti je izdao racun, te da nije imao ni namjeru uzeti novac.

Takoder je najavio da ce potpuno suradivati s istragom koja se u tom slucaju vodi u Europskom parlamentu, te istragom koju je vec pokrenula slovenska državna protikorupcijska komisija s kojom je na vlastitu inicijativu u ponedjeljak imao prvi razgovor.

Zoran Thaler (49) pripada generaciji slovenskih politicara koji se doživjeli nagli uspon u godinama pred raspad SFRJ. Tada je djelovao kao jedan od lidera tadašnjeg Saveza socijalisticke omladine, kasnije transformirane u Liberalnu, pa u Liberalno-demokratsku stranku (LDS). U njenim najboljim godinama tu stranku je je vodio Janez Drnovšek. U jednoj od Drnovšekovih vlada bio je i ministar vanjskih poslova.

Nakon višegodišnje politicke pasivizacije, Thaler je zadnjim izborima izabran u Europski parlament na listi Socijalnih demokrata (SD) na koju je došao na inzistiranje predsjednika te stranke, premijera Boruta Pahora, iako Thaler nije clan stranke.


Podijeli: Facebook Twiter