Thacijeva PDK pobjednica izbora na Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Demokratska partija Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija s gotovo 31 posto osvojenih glasova pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju, održanima prvi put na cijelom području Kosova, uključivo sjever sa srpskom većinom.

Na temelju oko 90 posto prebrojanih glasova iza Thacijeve PDK slijede Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe, pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija s 13,73 posto, Savez za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja s 9,65 posto glasova, dok je Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja i Jakupa Krasnjiqija osvojila 5,36 posto glasova.

Po podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (CIK), na šestom je mjestu, ali bez cjelovitih rezultata sa sjevera Kosova, Građanska inicijativa Srpska lista s osvojenih 2,91 posto glasova.

Na izborima je u biračkom popisu bilo upisano ukupno 1.782.454 birača, a na izborima ih je sudjelovalo 43,16 posto.

Od oko 130.000 Srba s pravom glasa, uključujući i raseljene 1999. godine, glasovalo ih je oko 52.000, među kojima i oko 15.000 u četiri većinske srpske općine na sjeveru Kosova.

"Kosovo i njegovi građani prošli su s dostojanstvom i zrelošću ovaj test konsolidacije naše države", napisala je na Twitteru predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Premijer Thaci, čije su pristaše već sinoć počele slaviti pobjedu, ocijenio je da su "svi građani Kosova i sve političke partije poslali najbolju poruku svijetu da na Kosovu funkcionira demokracija" i da je na Kosovu dostignut standard "mirnih skandinavskih izbora".

Prijevremene parlamentarne izbore obilježila je manja izlaznost nego na prethodnima, a upadljiv je mali odziv birača u četiri većinske srpske općine na sjeveru Kosova, dok je u većini srpskih enklava u središnjem dijelu Kosova izlaznost bila veća od 40 posto.

Pravo glasa na izborima za 120 zastupnika kosovskog parlamenta imalo je 1.782.454 birača, što je za oko 40.000 građana više nego što je na Kosovu bilo stanovnika po popisu iz 2011. godine.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva pravo glasa iskoristilo je 747.451 ili 43,17 posto građana.

Izbori su prvi put organizirani na cijelom teritoriju Kosova i, uz opsežne mjere sigurnosti, pratilo ih je oko 2.000 domaćih i stranih promatrača, a po općoj ocjeni prijavljene zloporabe i incidenti te nekoliko uhićenih osoba koje su ih izazvale nisu bitno utjecale na demokratski tijek izbora.

Po izvješćima i ranijim ocjenama zapadnih medija, izvanredni parlamentarni izbori na Kosovu su test i za premijera Hashima Thacija i za ambicije Kosova na putu prema EU-u.

Za srpsku stranu su, po ocjenama Beograda, izbori važni zbog formiranja Zajednice srpskih općina i "otežavanja dalje promocije i provođenja politike jednostrano proglašene neovisnosti Kosova". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter