Thaci ponudio koaliciju Haradinaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija je, unatoč pobjedi na izvanrednim parlamentarnim izborima, ponudila vođi Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja mjesto premijera, uz uvjet da uđe u koaliciju s PDK, što je najnoviji preokret nakon izbora održanih u nedjelju.

Na prijevremenim izborima Thacijeva PDK osvojila je približno trećinu glasova, što je bilo dovoljno za pobjedu, ali nedostatno za samostalno formiranje vlade.

Beogradski elektronički mediji prenose pisanje prištinskih portala da je još neizvjesno kako će Haradinaj reagirati.

Samo dan ranije, u utorak, u Prištini je udarna vijest bila da su Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, Demokratski savez Kosova (LDK) i novoformirana stranka Nisma postigle dogovor o ujedinjenju i formiranju koalicije koja bi Thacija i njegovu PDK poslala u oporbu, unatoč najviše osvojenih glasova na izborima u nedjelju, 8. lipnja.

Lideri tri stranke koje su navodno postigle sporazum o formiranju nove kosovske vlade - Isa Mustafa iz LDK, Ramush Haradinaj iz AAK i Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo (Nisme) priopćili su, po izvješćima albanske agencije ATA, da se udružuju kako bi omogućili Kosovu da dobije "vladu drugačijeg puta, koja bi zemlji vratila nadu" i usredotočili se na ekonomski razvoj, stvaranje radnih mjesta i beskompromisnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije te vodstvo prema članstvu Kosova u NATO-u i EU-u.

U povodu tog priopćenja predsjedništvo PDK Hashima Thacija reagiralo je tvrdnjom da kosovski ustav jasno određuje kako mandat za formiranje vlade pripada stranci koja je pobijedila na izborima, a na to su upozorili i predstavnici Ustavnog suda i ured predsjednice Kosova Atifete Jahjage.

Epilog najnovijih političkih obrata još nije poznat, ali je u međuvremenu kosovski ministar sigurnosnih snaga Agim Ceku najavio da će jedna od prvih tema novog saziva parlamenta biti upravo promjena ustava, da bi kosovske sigurnosne snage prerasle u vojsku Kosova. Upravo je glasovanje o formiranju vojske Kosova, koje su u svibnju izbjegli zastupnici Srba, bilo povod za raspuštanje kosovskog parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora.

Ceku je, kako prenose elektronički mediji, rekao da je to "završni korak prema zaokruživanju procesa stvaranja države" i da je Kosovu kao i drugim državama potrebna vojska.

"Vojska je jedan od glavnih identiteta državnosti i instrumenata za sigurnost, kao i za regionalnu i NATO integraciju, što je naš glavni strateški cilj", rekao je Ceku.

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. lipnja, a raspisani su poslije odluke čelnika vodećih kosovskih stranaka 6. svibnja da raspuste parlament nakon što su srpski zastupnici izostankom sa sjednice spriječili glasovanje o stvaranju vojske Kosova, budući da je kosovskim ustavom određeno da moraju glasovati dvije trećine svih zastupnika, kao i dvije trećine zastupnika manjinskih zajednica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter