Težak put za povratak u normalan život

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Premda je službeno registrirana 2005. godine, aktivnosti Udruge za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju liječenih ovisnika o drogama Pula započele su pet godina kasnije. Osnovali su je stručnjaci Centra za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti (koji djeluje od sredine 90-ih godina) zajedno s roditeljima ovisnika vođeni činjenicom da liječeni ovisnici imaju završene škole, ali im nedostaju radne navike te da su stigmatizirani od okoline i stoga teško nalaze zaposlenje nužno za normalan život bez droge.

Sjedište u Šijani

No, jednom kada su krenuli, vođeni snažnom voljom i entuzijazmom kako bi postigli punu resocijalizaciju te se ponovno uklopili u svakodnevni život, članovi okupljeni u ovu udrugu već su jako puno postigli. Naime, ostvarili su pravo na korištenje, zasad još uvijek derutnog, prostora napuštene zgrade od 777 četvornih metara i poljoprivrednog zemljišta površine 1,7 hektara na Stanciji Bristovača u krugu kaznionice Valtura. Pedesetak članova udruge skraćenog naziva UZPIRO-CRO Pula liječeni su ovisnici koji se više ne drogiraju. Sjedište se nalazi u poslovnom prostoru u Šijani, gdje smo razgovarali s osnivačicom i predsjednicom dr. Katarinom Mešin, koja je i osnivačica Centra za prevenciju i vanbolničko liječenje (od 2004. godine Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i mentalnog zdravlja pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije).

- Do tada je u Službi bilo već više od tisuću evidentiranih heroinskih ovisnika. Već nekoliko godina imamo najveću stopu liječenih ovisnika u Hrvatskoj, što je često krivo tumačeno kao najveći broj ovisnika. Dakle, riječ je o ovisnicima koji su u drugim gradovima na cesti, dok su kod nas već bili u programu, kaže dr. Mešin.

Sade povrće i lavandu

- Neprestano sam razmišljala kako vratiti liječene ovisnike u društvo, obitelj, ali i na posao. Naime, veliki dio njih ima srednjoškolsko obrazovanje, ali im nedostaju radne navike. Vidjela sam tu mogućnost povratka kroz program resocijalizacije u udruzi, jer se u suprotnom ne može od njih očekivati da će ostati u apstinenciji. U program resocijalizacije ulaze ljudi koji su završili program komune, zatim oni iz zatvora ili oni koji se pridržavaju tretmana i liječenja. Uvjet da bi se postalo članom udruge je da se osoba ne drogira, ne opija i da nije nasilna. Omogućavamo im rad, što ih približava normalnom načinu života. Cilj nam je da se ondje jednog dana napravi nekakva zadruga kroz koju bi svojim radom sredstva za život ostvarivalo možda desetak ljudi, kaže dr. Mešin.

Zamisao i rad udruge ostvaruje se kroz suradnju s kaznionicom u Valturi gdje udruga uz spomenutu zgradu ima i poljoprivrednu površinu od oko dva hektara. Financijski, ovaj program i projekt podržavaju Istarska županija, Grad Pula, Hrvatski zavod za zapošljavanje te ministarstva zdravlja i socijalne skrbi. Za dobivanje stare zgrade i okoliša u Valturi, udruzi su ususret izišli i nadležni iz zatvorskog sustava, pravosuđa, ali i Istarske županije. Tako ondje već pet godina korisnici sade povrće i potom ga prodaju na tržnici. No, tu je i 60 zasađenih maslina, 40 smokava i 20 trešanja, a ljeto im miriše na lavandu, budući da imaju plantažu od 1.500 sadnica. Uređenje zgrade ide sporo, jer jedino što na njoj rade su mali zanati, koje zapravo korisnici ondje usavršavaju. Do Valture stižu starim kombijem koji su dobili od Grada Pule, a u svemu ih vodi mentor, jedini koji nije liječeni ovisnik, Goran Medić. Uz njega, u ovom su programu zaposlena tri liječena ovisnika. Plaću od 2.400 kuna mjesečno osigurava im Hrvatski zavod za zapošljavanje putem projekata za javne radove, a drugu polovicu zarađuju na tržištu rada. Ostvaruju ga, doznajemo, putem raznih natječaja za projekte Ministarstva zdravstva, donacija te volonterstva. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter