Težak poraz Jadranke Kosor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon samo šest dana ugasila se inicijativa predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da se novog celnika stranke ne bira na saboru 20. svibnja nego koji tjedan kasnije i to prema modelu jedan clan, jedan glas. Njezina frakcija u predsjedništvu HDZ-a koja je tražila tu promjenu izbornih pravila uvjerljivo je poražena na jucerašnjoj sjednici tog tijela.

"Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je donijelo odluku da se izborni proces, koji ce biti završen 20. svibnja 2012., provede po postojecim pravilima. Donijet je i zakljucak o prihvacanju inicijative za izmjenu statuta HDZ-a po kojoj ce se celna osoba stranke birati prema nacelu jedan clan jedan glas u sljedecem izbornom ciklusu", navodi se u priopcenju koje je podijeljeno novinarima po završetku cetverosatne sjednice. Clanovi predsjedništva dogovorili su da nitko od njih ne daje izjave, ali nije bilo niti potrebno, sve je bilo jasno iz šturog priopcenja.

Burni pocetak

Kako neslužbeno doznajemo najburnije je bilo na pocetku sjednice kad su se predsjednica stranke i njezin zamjenik Darko Milinovic prepirali tko je što i zašto jedno o drugom izgovorio u javnim istupima zadnjih dana.

Onda je Jadranka Kosor objasnila svoj prijedlog o pomicanju izbora za predsjednika HDZ-a, ali ubrzo je postalo jasno da je podržava manjina predsjedništva. Kao što je prije sjednice najavio novinarima, Andrija Hebrang izašao je s kompromisnim prijedlogom da se izbori završe po pravilima usvojenim 23. sijecnja, a da se svi kandidati za predsjednika obvežu da ce u slucaju pobjede u roku šest mjeseci organizirati nove, neposredne izbore za šefa HDZ-a.

Na tom tragu je i prihvacen zakljucak, ali nije odredeno kad ce svi clanovi birati predsjednika. Može to, dakle, biti u redovnom terminu nakon cetiri godine ili ranije. Ovisit ce to o novom stranackom vodstvu.

Crveno lice

Kandidati za predsjednika koji nisu clanovi predsjedništva odmah su pozdravili ishod sjednice. "Predsjedništvo je spasilo ugled stranke i demokratska nacela na kojima mora pocivati svako ozbiljno politicko djelovanje", priopcio je Domagoj Miloševic.

Drago Prgomet smatra da bi predsjednika stranke, prema izmijenjenom statutu, trebalo birati vec nakon lokalnih izbora koji se održavaju u proljece iduce godine. Milan Kujundžic nije mogao oprostiti Jadranki Kosor što je usred kampanje pokušala promijeniti izborni model.

- Nakon debakla i sramote koju su doživjeli, vjerujem da ce predsjednica Kosor i njezini najbliži suradnici crvenog lica i posramljeni dati ostavke i time prestati nanositi štetu ugledu HDZ-a, rekao je Kujundžic. (Dražen CIGLENECKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter