Težak novi početak javne televizije u Grčkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka vlada je pokušala u četvrtak, nakon potpunog blackouta na javnim TV postajama, s ponovnim pokretanjem javnog audiovizualnog medija emitirajući stare sadržaje, što pogoršava sukob s bivšim zaposlenicima ERT-a.

Crno-bijela tehnika, melodije iz šezdesetih, filmovi s neživućim glumcima, arheološki dokumentarci..., prvi sati "javne televizije" (DT, provizorno ime) poveli su gledatelje u udaljenu prošlost gospodarskog i socijalnog propadanja u kojem se koprca zemlja.

Sva tri kanala pokojne javne radiotelevizije ERT naglo su zatvorena 11. lipnja, prije točno mjesec dana, odlukom vlade Antonisa Samarasa.

Izvršno tijelo upozorilo je u srijedu da će se u prvo vrijeme, zbog nedostatka originalnih sadržaja, novo tijelo morati zadovoljiti ponovnim emitiranjem filmova i dokumentaraca.

Mala ekipa zadužena za obnovu novog grčkog javnog audiovizualnog programa izgleda jednako sklepano kao i programi, ironično su javljali u četvrtak grčki mediji.

Sastavljena je od "umirovljenog tehničara, nekadašnjeg realizatora ERT-a koji je prešao na privatnu TV postaju, službenika u grčkom centru za film, zaposlenika na parlamentarnoj postaji", piše dnevnik Eleftherotipia.

Neki novinari u četvrtak su se raspisali o "improvizaciji" i "amaterizmu" novog programa.

Jedino su ljubitelji vijesti došli na svoje: na dnu ekrana ide traka s informacijama, a mogu se vidjeti i strane postaje poput BBC-ja ili Deutsche Welle, ranije besplatno raspoložive putem signala ERT-a. Američki CNN više se ne može vidjeti.

Legalno vlada je bila primorana obnoviti signal javne televizije nakon odluke državnog vijeća o privremenom nastavku programa.

U sjedištu povijesne javne televizije ERT, na sjeveru Atene, deseci zaposlenika nastavljaju svakodnevno uključivanje nudeći informativne emisije i biltene emitirane na internetu, zahvaljujući podršci Europske unije za radio i televiziju.

ERT je od zatvaranja postao alternativni i oporbeni medij dok je 2.700 zaposlenika dobilo otkaz.

Nova javna televizija emitira, po pisanju novina, zahvaljujući releju privatne postaje. Ministar audiovizualnih medija Pantelis Kapsis kazao je u utorak da dijalog nije prekinut te da je novo tijelo spremno zaposliti 2.000 osoba, nekad zaposlenika ERT-a uz plaćanje kompenzacije pod uvjetom da napuste zgradu.

Osporavatelji su odbacili tu mogućnost, a novu televiziju nazivaju "piratskom". Privatne postaje u četvrtak su na nekoliko sati štrajkale iz solidarnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter