Teuta Levačić izlaže u Umagu

Teuta Levačić, Berislav Valušek i Sanja Benčić na otvaranju izložbe
Teuta Levačić, Berislav Valušek i Sanja Benčić na otvaranju izložbe

Zanimljiva izložba likovnih radova istarsko-riječke slikarice Teute Levačić otvorena je u Multimedijalnom centru umaškog Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić".

Teuta Levačić diplomirala je na Odsjeku za likovne umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta, smjer slikarstvo, a prošle je godine magistrirala na ljubljanskoj likovnoj akademiji. Na umaškoj izložbi, koja je njeno prvo samostalno predstavljanje, izložila je ulja na platnu nastala od 2009. do 2013. godine o kojima je govorio riječki povjesničar umjetnosti Berislav Valušek.

On ističe da je inicijalni motiv radova Teute Levačić apstraktni pejzaž te naglašava: "Znalačko baratanje pri oblikovanju i izvedbena tehnologija uz proživljeno, te promišljeno slikarsko iskustvo utkani su u djela koja ne mogu a ne izazvati pozornost.

Zato apstraktni likovni kodovi umjetnice imaju utemeljenost svojih pravila koja zahtijevaju određena predznanja, jer tek tada se može proniknuti u njenu želju za približavanjem osobnih doživljaja".

Upravljena snagom nadahnuća za onim što je tijekom djetinjstva snivala činiti u budućnosti iz pitome Baranje i rodnog Kneževa po svršetku srednje škole samozatajna Teuta Levačić se zaputila na Kvarner. Isti je odabrala za životno i stvaralačko životno podneblje, inspiraciju pronalazeći u riječkom, ali i ćićarijskom krajoliku pitoresknog Krkuža, ponad Roča, gdje sve više boravi.

Ravnateljica POU-a Sanja Benčić u ime domaćina pozdravila umjetnicu, te joj se zahvalila na gostovanju i poželjela još plodnije stvaralaštvo u budućem vremenu. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter