Tetovaže lovaca na glave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki interes medu ljubiteljima tetovaža posljednjih tjedana u Rovinju izaziva Jeremmy Lo. Mladic od 27 godina jedan je od rijetkih koji tijelo oslikava na tradicionalni nacin uz pomoc dva štapa. Na jednom se na vrhu nalazi igla, a drugi upotrebljava kao cekic. "Ovo je tradicionalni nacin tetoviranja koji se koristi na Borneu, konkretno u plemenu Iban, iz kojeg potjecem. U pravilu, svaka naša tetovaža ima pricu i dio je tradicije i folklora. Medutim, zbog osude svijeta i stereotipa koji prate naše pleme tradicionalni nacin oslikavanja tijela nešto je cega se mladi ljudi srame pa je i tetoviranje poprilicno nepopularno na Borneu", kaže Jeremmy Lo.

Pleme Iban mnogi i danas vežu za pojam lovaca na glavu pa se stariji pripadnici plemena stide pokazati svoja ukrašena tijela. No, buduci da je lov na ljudske glave prestao, Jeremmy Lo smatra da to nije potrebno skrivati. Iako su sve tetovaže povezane s nacinom života lovaca na glave, svi motivi su iz prirode pa se najcešce oslikavaju životinje, cvjetovi, voce i povrce. "Svaka tetovaža je svojevrsni potpis i, umjesto rijecima, slikom govori ponešto o osobi koja je nosi. Primjerice žene koje kvalitetno znaju tkati, što je iznimna vještina na Borneu, mogu imati prepoznatljivi tattoo znak", objašnjava Jeremmy Lo.

On svake godine odlazi na konvencije o tetoviranju po svijetu, a prošle je godine na jednoj u Amsterdamu upoznao i rovinjskog tattoo majstora Sašu, koji ga je i pozvao u Rovinj. "Iako se bavim oslikavanjem tijela, svakom mladom covjeku koji na taj nacin želi ukrasiti tijelo uvijek savjetujem da dobro promisli. Tattoo je nešto što ce vas obilježiti i zauvijek uciniti drugacijim, stoga i poruka, rijec ili simbol koji želite imati mora imati smisao i pravo mjesto na tijelu. Konkretno, ni jedan vam pravi majstor, ma koliko god vi to željeli, nece oslikati lice, vrat i ruke, kao ni glupe poruke ciji je smisao osveta ili mržnja", kaže Jeremmy Lo.


Podijeli: Facebook Twiter