TESU-u samo nova obecanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Gordana Jandrokovica, ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, ministra gospodarstva ?ure Popijaca i glavnog pregovaraca s Europskom unijom Vladimira Drobnjaka s predsjednicima uprava svih brodogradilišta i sindikalistima o "prilagodbi" koju ceka brodogradnju na putu Hrvatske prema Europskoj uniji, razgovaralo se i o problemu pulskog Uljanik TESU-a.

Kako nam je nakon sastanka održanom u Ministarstvu gospodarstva naveo ?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca za Uljanik i predsjednik prijelaznog nadzornog odbora TESU-a, ministar Popijac i državni tajnik za gospodarstvo Ruder Friganovic naveli su kako se intenzivno radi na deblokiranju ovog pulskog poduzeca.

"Trenutno nam je najveca briga kako pozajmicu, za koju se nadamo da cemo dobiti, što prije transferirati jer su radnici, koji place nisu dobili vec punih šest mjeseci na izmaku snaga", naveo je Šverko.

Uz rijeci da u Uljaniku pripremaju štrajk solidarnosti naveo je da su im podršku u nastojanjima da ocuvaju ovo stopostotno izvozno poduzece dali i istarski župan Ivan Jakovcic te pulski gradonacelnik Boris Miletic. Iako je pozdravio spremnost socijalnog dijaloga istaknuo nam je i kako na sastanku održanom radi otvaranja "poglavlja osam" nije receno ništa novog - brodogradilištima slijedi privatizacija ili programi restrukturiranja.

Njegov sindikalni kolega Rajko Kutlaca, iz Sindikata Istre i Kvarnera, ujedno i predsjednik štrajkackog odbora TESU-a prenio nam je rijeci ministra Popijaca prema kojima bi se situacija trebala riješiti u "nekoliko narednih dana". No, dok god do konkretnog rješenja ne dode radnici, veli Kutlaca, i dalje nastavljaju sa svojim štrajkackim aktivnostima - nakon sutrašnjeg štrajka solidarnosti, ukoliko se stvari ne riješe, u cetvrtak odlaze svoje nezadovoljstvo javno iskazati u Zagreb, pred Ministarstvo gospodarstva.


Podijeli: Facebook Twiter