TESU-u placa za desetak dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pristojan rok u kojem bi pozajmica Hrvatskog fonda za privatizaciju trebala sjesti na racun TESU-a je kraj ovog ili pocetak iduceg tjedna", rekao je privremeni predsjednik Nadzornog odbora tog poduzeca ?ino Šverko, dodajuci da ocekuju poziv Ministarstva gospodarstva s cijim bi se predstavnicima trebali ovog tjedna sastati u Zagrebu. Pozajmica, ciji iznos još nije službeno potvrden, trebala bi iznositi 15,2 milijuna kuna te bi trebala biti dostatna za zaostalih sedam placa zaposlenicima i deblokadu racuna. Šverko veli da je racun poduzeca u blokadi, a najveca je ona Veneto banke koja potražuje tri milijuna kuna.

Od vjerovnika i ostalih partnera ocekuje se da ce imati razumijevanja i da nakon odobrenja pozajmice nece odmah navaliti s naplatama, jer u protivnom za place radnika ne bi ostalo ništa. Kako doznajemo, gubitak TESU-a je dvostruko veci od predvidene pozajmice Hrvatskog fonda za privatizaciju.

- Najvažnije je da se racun deblokira i da ljudi dobiju novac. Velikom broju radnika ukinuti su dozvoljeni minusi u bankama, a gomilaju se i rate stambenih kredita. Sindikat je radnicima dao pomoc u obliku dvije place, a taj ce se novac vratiti sredstvima iz Fonda, veli Šverko. Naglasio je da je na papiru zasad sve riješeno i da pozajmicu samo treba potpisati. U slucaju da tako ne bude, radnici i sindikat ce održati najavljeni prosvjed u Zagrebu.

- Problem je što su sada svi puno oprezniji, a nakon "velikog pospremanja" nitko ništa ne potpisuje olako, kao što je to bilo u vrijeme ministra Damira Polanceca, veli Šverko.

Predsjednik štrajkaškog odbora Rajko Kutlaca naglašava da su radnici i dalje u štrajku iako izvršavaju sve svoje radne obveze i ne zaustavljaju proizvodnju.

- Štrajk nismo željeli obustaviti u slucaju da stvari krenu mimo dogovora. Radnici vjeruju garancijama koje su dobili, kazao je Kutlaca, rekavši da ocekuje da bi novac mogao biti odobren kroz 10-ak dana. I on se nada da ce kooperanti i vjerovnici imati strpljenja kako bi se pozajmica prvo iskoristila za place i deblokadu racuna te kako bi poduzece dalje moglo normalno poslovati.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bilic rekao je da, s obzirom na obecanja Hrvatskog fonda za privatizaciju, sindikat zasad odustaje od provodenja referenduma o štrajku podrške u komunalnim poduzecima.

- Cini se da je rješenje za TESU na vidiku, no treba još malo pricekati, kazao je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter