TESU-u odobrena pozajmica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), održanoj u srijedu poslije podne, odobrena je pozajmica pulskom Uljanik TESU-u ciji je racun u blokadi, a 138 radnika place nije dobilo vec sedam mjeseci, iako ovo stopostotno izvozno poduzece ima i posla i narudžbi.

Iz tog je razloga štrajkaški odbor na celu s Rajkom Kutlacom kasno navecer odustao od odlaska u Zagreb i najavljenog prosvjeda ispred Ministarstva gospodarstva.

Kutlaca u cetvrtak ujutro nije znao koliko tocno iznosi odobrena pozajmica i pod kojim je uvjetima dana, rekavši nam tek da bi ona trebala biti dovoljna da se podmire zaostale place i deblokira racun poduzeca da bi ono moglo dalje normalno poslovati.

Napomenuo je da su predstavnici TESU-a pozvani na razgovor u Ministarstvo gospodarstva iduceg tjedna, gdje ce se raspravljati o njegovoj daljnjoj sudbini. Dugorocno rješenje, smatra on, svakako je pronalazak strateškog partnera jer poduzece ima i atraktivne proizvode i tržište za njihov plasman.

Neslužbeno pak doznajemo da pozajmica, koju bi trebala potvrditi i Vlada, iznosi 15,2 milijuna kuna.

"Kasno navecer stigao nam je faks kojim nas HFP obavještava o odobrenom kratkorocnom kreditu", potvrdio nam je i predsjednik Uprave Uljanik TESU-a Nevio Bugarin, uz rijeci da su na osnovi tog papira sindikati odustali od prosvjeda u Zagrebu.

Iako nije želio izlaziti u javnost s visinom odobrene pozajmice, rekao je da ona nece biti u obimu koji su prije obecavali (pet milijuna eura), no trebala bi biti dovoljna da se isplate zaostale place, deblokira racun tvrtke i podmiri dio vjerovnika.

"Odlucili smo im dati šansu i vjerovati tom papiru", rekao je Bugarin. Dodao je da nakon potvrde Vlade slijedi operativni dio - ugovor s nekom od banaka o plasmanu sredstava te njihova što brža transakcija. To bi sve trebalo trajati tjedan-dva, zakljucio je i izrazio nadu da ce stvari napokon krenuti svojim tokom te poduzece poceti ozbiljnije raditi.

?ino Šverko
, privremeni predsjednik Nadzornog odbora TESU-a i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Uljanik, izrazio je zadovoljstvo razvojem situacijem jer je ona, kako veli, na tragu razgovora koji se vec tjednima vode u Zagrebu.

"Napokon je nadeno neko rješenje, a sada je na nama sindikalistima da urgiramo da se transfer novca što brže dogodi jer su ljudi u iznimno teškoj situaciji", istaknuo je Šverko. Dodao je da je teško prognozirati kada ce novac sjesti na racun, no nada se da bi to moglo biti iduceg tjedna.

Uz napomenu da je štrajk zamrznut sve dok radnicima ne stignu place, veli da su oni, ako se to ne dogodi u neko prihvatljivo vrijeme, pokazali na što su sve spremni. S cinjenicom da im je odobrena pozajmica sindikalisti su u cetvrtak upoznali i radnike TESU-a. Umorni od svega, izgledali su zadovoljno, mada pretjeranog ushita na njihovim licima nije bilo.

"Nakon svega što smo propatili teško nam je vjerovati da se nešto napokon rješava, no necemo se dovesti do toga da sumnjamo u rijeci ministara i Vlade. Ipak, miran cu biti tek kada dobijem placu u ruke", rekao nam je jedan od radnika, ne skrivajuci zadovoljstvo što su zajednicki izgurali cijelu pricu do kraja i pokazali što radnicka solidarnost može.


Podijeli: Facebook Twiter