TESU SZZ: Radnicima 2.100 kn place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnik Uljanik TESU-Strojeva za zavarivanje javio nam je da je dobio svega 2.100 kuna place za kolovoz i dodao da je to manje od polovice iznosa koji je dosad dobivao.

Komentirajuci smanjenje placa, glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u SZZ-u Nevio Kirac rekao nam je da je direktor Lenko Mendica radnicima prošlog petka rekao ce placa biti drasticno smanjena te da ce svi, pa i direktor, dobiti podjednak iznos od 2.100 kuna jer tvrtka nema novaca. "Radnici su o tome informirani i pozdravili su tu odluku direktora", zakljucio je Kirac.

?ino Šverko, povjerenik SMH-a, dodaje da je Mendica najavio da ce neisplaceni dio place tvrtka voditi kao dug i isplatiti ga radnicima kad to bude moguce. No, ono što ni Kirac ni Šverko danas nisu znali objasniti jest slucaj dvaju radnika SZZ-a koji su takoder dobili po 2.100 kuna, iako su trebali putem HZZO-a  dobiti punu placu.

Radnik koji nas je o tome izvijesti kaže da je jedan od ta dva radnika na bolovanju gotovo pola godine, a drugi godinu dana.

Od ovog tjedna svih 80-ak radnika je na cekanju, odnosno koriste godišnji odmor zbog nedostatka posla. Prije tjedan dana je bio posljednji radni dan u toj tvrtki te nije poznato hoce li se i kada radnici vratiti na radna mjesta jer su im stornirane sve narudžbe za strojeve za zavarivanje, a najave novih poslova nemaju.

Iako je direktor uvjeravao sindikaliste da nema govora o zatvaranju firme, mnogi radnici s kojima smo razgovarali posljednjeg dana na poslu nisu sigurni hoce li firma ponovno proraditi. Podsjecamo i da su nam radnici porucili kako je direktor na tom sastanku optužio Glas Istre da je objavivši clanke o lošem stanju u tvrtki ugrozio njezino daljnje poslovanje, odnosno opstanak 80-ak radnih mjesta.

Anton Perkovic, predsjednik Radnickog vijeca Uljanik TESU SZZ-a, iskljucio je mobitel i njegov komentar na ovu situaciju nismo dobili. Direktora Mendicu nismo uspjeli dobiti na telefon, a s njegovoga kucnog broja javila se ženska osoba koja nam je, kad smo rekli da zovemo iz Glasa Istre, porucila da smo joj obitelj doveli do sloma te da su na racun TESU SZZ-a sjeli Elektroistra, Carina i drugi. (P. GREGOROVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter