TESU prekinuo štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Uljanik TESU-a d.d. u utorak su prekinuli osmodnevni štrajk nakon što im je obecana isplata prosinacke place i božicnice te darovi za djecu, i to u roku od dva do tri dana.

"Placu ce isplatiti Uljanik onog dana kada isplacuju i svojim radnicima, a to je u pravilu 13. u mjesecu. Bit ce to pozajmica", izvijestio je radnike ovog poduzeca državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruder Friganovic nakon razgovora s Upravom Uljanika. Ostaju neisplacene place za sijecanj i veljacu.

Friganovic je rekao da on u ime Ministarstva financija ima punomoc za sazivanje skupštine dionickog društva - iz cega proizlazi da to ministarstvo priznaje vlasništvo nad ovim poduzecem. Dakle unatoc neslužbenim najavama iz Ministarstva gospodarstva, Uljanik nije preuzeo TESU natrag, barem ne zasad. Radnici su se izjasnili da se žele vratiti pod okrilje Uljanika, gdje vide sigurniju buducnost.

Na skupštini dionickog društva Uljanik TESU izabran je privremeni nadzorni odbor na cijem je celu ?ino Šverko, a clanovi su Rajko Kutlaca i Šime Vidulin. Nadzorni odbor izabrao je dvoclanu upravu na celu s Neviom Bugarinom i Vladimirom Potnarom. Oboje su zaposlenici tvornice.

Postignut je dogovor da Ministarstvo financija zajedno s Uljanikom pokrene razvoj i tehnološku obnovu neophodne za opstanak tvrtke. Rješenje je tehnološka obnova i nakon toga privatizacija, rekao je državni tajnik radnicima okupljenima u velikoj hali.

"Vladi je važno da se ova proizvodnja ocuva, kao što je Uljaniku važno da poduzece dobro radi. Važno je da proizvodnja krene i da isporucite generatore za Brodosplit i Uljanik", izjavio je Friganovic. Ostaje nejasno tko ce ulagati novac u obnovu TESU-a - ministarstvo ili Uljanik, ili su to tek obecanja.


Podijeli: Facebook Twiter