TESU pred sklapanjem posla s Rusima

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Nakon što je im je u četvrtak isplaćena polovica plaće, radnici Uljanik TESU-a nastavili su štrajkati sve do isplate još jedne pune plaće, kao što je odlučio štrajkaški odbor.

Kada će stići ta plaća, nitko pouzdano ne zna, pa ni sam predsjednik Uprave Nevio Bugarin, iako nam je član Uprave Vladimir Potnar napomenuo da se idući tjedan očekuju određeni priljevi. TESU, naime, nema kreditnu sposobnost da pozajmicama premosti sušna razdoblja, pa mora prvo čekati uplatu naručitelja da bi isplatio plaže ili namirio druge obveze.

Jučer je dio radnika, prema odluci štrajkaškog odbora, ipak dragovoljno nastavio raditi kako bi se dovršio posao i zadržali kupci. Bugarin, koji se jučer vratio sa službenog puta u Sloveniji, kazao je da natječaj za obnovu 15 lokomotiva slovenskih državnih željeznica tek treba biti raspisan. Ovoga tjedna TESU je s njemačkim proizvođačem motora MTU-om, s kojim kreće u zajednički posao, dogovarao tehničke detalje vezane uz taj posao. Poslova poput ovog ima puno, a ovo sa Slovencima traje 15 godina, rekao je Bugarin.

Još nije ugovoren ni posao obnove stotinu lokomotiva za rusku državnu željeznicu.

- Još uvijek čekamo odgovor Rusa, koji trebaju pronaći novac. Moraju kupiti i američke motore, nije u pitanju samo naša oprema. Tehnički je sve manje-više definirano, ali se traže kreditne linije, odluka o financiranju. Dobra je vijest da je u Vilniusu u Litvi počela voziti najveća ruska dizel-električna lokomotiva u koju je ugrađen naš generator koji smo isporučili još prije godinu dana. Nakon ispitivanja izašla je na prugu i pokazala ne dobre, nego zapanjujuće rezultate. U lokomotivu je ugrađen MTU-ijev motor, te naš dvostruki generator za napajanje vuče, pomoćnih pogona i vagona u kompoziciji. Zahvaljujući ovom rezultatu, očekujemo nastavak narudžbi za obnovu preostalih 12 lokomotiva koje voze u Litvi, kaže Bugarin. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter