TESU odgada štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici tvrtke Uljanik TESU d.d. nece u petak u štrajk, vec ga odgadaju do kraja iduceg tjedna, odluceno je to u srijedu na skupu zaposlenika. U cetvrtak ili najkasnije petak dobit ce placu za veljacu zahvaljujuci pomoci sindikata i Uljanika.

"Štrajkacki odbor se ne raspušta jer nije riješen temeljni problem, presudan za opstanak poduzeca - blokada racuna", doznajemo od Rajka Kutlace, predsjednika štrajkackog odbora. Rješenje se traži od državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva Rudera Friganovica, predstavnika države zaduženog za TESU.

Naime, još je 9. ožujka Friganovic obecao deblokadu racuna za tri dana zahvaljujuci kreditu. Dosad problem nije riješen, racun je blokiran, a poduzece ne može naplatiti svoja potraživanja niti dobavljace.

Cjelokupno poslovanje blokirano je još od pocetka godine. Vlada je izdala Uljaniku jamstvo za kredit, pronašli su poslovnu banku, ali unatoc tome novac ne stiže do racuna Tvornice elektricnih strojeva.

Naime, Uljanik uvjetuje isplatu kredita obeštecenjem za izvlašteno pomorsko dobro. Traži da se i u slucaju neuspjele privatizacije Uljanik obešteti za pomorsko dobro i da na taj nacin riješi stare subvencije, stara dugovanja prema državi.

Radnici TESU-a više ne žele biti niciji taoci i zato traže od vlasnika - države - da im pomogne jer imaju posla, perspektive i mogu kao izvoznici dobro funkcionirati na tržištu.

Medutim, krajem prošle godine stigao im je na naplatu cjelokupan iznos kredita za koji je jamac bio Ansaldo, kao dotadašnji partner. Buduci da se Ansaldo povukao, na naplatu je stigao cijeli kredit. TESU, pak, ne može sam podici novi kredit jer ne može dati pod hipoteku svoju zgradu koja se, takoder, nalazi na pomorskom dobru i zauzima 10 posto Uljanikovog dobra.


Podijeli: Facebook Twiter