TESU obeštetiti ili mu vratiti zemljište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U raljama birokracije, nebrige i neznanja, pulska Tvornica elektricnih strojeva i uredaja gubi šansu za život", upozorava Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Uljanikove podružnice Sindikata Istre i Kvarnera i clan Nadzornog odbora TESU-a.

Za razliku od Uljanika, ova državna tvrtka još uvijek nije dobila obeštecenje za oduzeto im pomorsko dobro. Kada bi TESU bio obeštecen razmjerno Uljaniku, dobili bi vrijednost od sto milijuna kuna. Obeštecenje se ne isplacuje u novcu, nego u kompenzaciji dugovanja prema državi.

Iako ih nije obeštetila, država želi naplatiti koncesiju na korištenje pomorskog dobra u vrijednosti od pola milijuna kuna. Nadzorni je odbor odbio ugovor o koncesiji, koja je u vrijednosti jedne neto place za svih oko 130 zaposlenih u tvornici.

Bez riješenog imovinskopravnog statusa, TESU nije kreditno sposoban i nema šanse za privatizaciju, što im je konacni cilj, a bez novih ulaganja teško mogu dugorocno opstati, upozorava Kutlaca. Na to ukazuje i cinjenica da se na natjecaj za privatizaciju, koji je HFP raspisao krajem godine, nitko nije javio.

Izvlaštena površina od 31.000 cetvornih metara na kojoj se nalazi, izmedu ostalog, i proizvodna hala izdvojena je, nažalost, iz Uljanikovog pomorskog dobra iz Kutlaci nepoznatog razloga. S obzirom na to da je TESU izuzet iz Uljanika, Kutlaca smatra da taj prostor ne bi niti trebao biti dio pomorskog dobra, jer se ionako ne nalazi šest metara od obale. Zato veli da treba razmotriti mogucnost procedure izuzimanja od pomorskog dobra.

Druga je mogucnost obeštecenje. Odgovaraju im obje solucije, samo što prije. Ruder Friganovic iz Ministarstva gospodarstva, koji zastupa državu kao vlasnika, sindikatu i Upravi poduzeca ne javlja se mjesecima.

Zbog toga je Rajko Kutlaca u utorak poslao pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem je moli da pozove na odgovornost ministarstva mora i gospodarstva da bi konacno reagirali. K tome podsjeca predsjednicu da još uvijek nisu dobili pola kredita dogovorenog s Fondom za privatizaciju u lipnju 2010. godine. Upravo je Kosor s predstavnicima Hrvatske udruge sindikata 29. prosinca dogovorila podmirenje obaveza HFP i prema TESU-u.

Opstanak ovog perspektivnog izvoznika ovisi u ministarstvima koja trebaju riješiti imovinskopravna pitanja. Za sve ostalo pobrinut ce se sami. U nedostatku poslova u brodogradnji, sve se više okrecu gradnji agregata za male hidroelektrane, vjetroelektrane i druge unikatne uredaje i strojeve. Dugorocno neophodan im je kapital radi ulaganja u tehnološku obnovu. Priželjkuju privatizaciju koja medutim nije moguca bez rješavanja imovinskog statusa.


Podijeli: Facebook Twiter