TESU: Nema se više što cekati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Place nema, krediti stižu na naplatu, ljudi nemaju što jesti - to je stvarnost za 138 radnika Uljanik TESU-a d.d. Danas su zapoceli štrajk do ispunjenja zahtjeva u svojoj zgradi u krugu Uljanika tražeci isplatu zaostalih placa, ostavku Uprave, rješenje vlasnickih odnosa i ukljucenje u grupu Uljanik.

Zadnja isplata primanja bila je u sijecnju kada je isplacena placa za studeni. Danas su još uvijek bez place za prosinac i sijecanj. Štrajkacki odbor i radnici uzalud su jucer pozivali direktora TESU-a Vladu Matoševica da se obrati radnicima. "Ako nije osigurao placu neka da ostavku", rekao je ?ino Šverko, predsjednik Štrajkackog odbora.

"Nema se više što cekati", rekao je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Iste i Kvarnera (SIK) i pozvao radnike da sutra ili prekosutra izadu izvan zidina Uljanika, na ulice, ispred ureda županije i Grada, jer štrajkati u poduzecu nece više imati smisla. Možda ce tada netko reagirati.

"Lako je za ostavku, ali neka uprava odgovara, pa i krivicno, za stanje u koje je dovela tvrtku", traži Vili Butkovic. Branko Crnec pita zbog cega se s njima nisu solidarizirali ostali radnici Uljanika. Predlaže da blokiraju Uljanikove porte i onemoguce ulaz i izlaz materijala, pa ce se valjda netko probuditi. Prijedlog je podržan s pljeskom.

Radnici žele u Uljanik, ali Uljanik nije zainteresiran za TESU premda bi bez TESU-a svi brodovi bili u mraku jer upravo ovo poduzece izraduje generatore za sve brodove proizvedene u Hrvatskoj. Imaju znanje i majstore koji mogu proizvesti "pametne" proizvode i na postojecoj zastarjeloj tehnologiji.

Danas se, prema rijecima direktora Vlade Matoševica, poduzece nalazi pred stecajem. "Nema vlasnika, kao predsjednik uprave nemam se kome obratiti. U ministarstvu gospodarstva primaju sindikalne predstavnike, ali ne i mene", veli Matoševic i najavljuje da ce sutra Nadzornom odboru predložiti svoju ostavku.

Dionice TESU-a Uljanik je ustupio Ministarstvu financija u zamjenu za kredit još prije sedam godina, a ministarstvo se do danas nije uknjižilo.


Podijeli: Facebook Twiter