TESU: Lipi Zoka, spasi nas od bankrota!

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

"Miletiću i Flego, pomorite jer smo gladni - lačni", "CERP otvori kesu za TESU", "Lipi Zoka!!! Spasi nas od bankrota", "Kolinda. Tvoja obećanja luda radovanja. Učini nešto i za spas TESU". Poruke su to 107 radnika TESU-a u štrajku koje su se u srijedu ujutro na prosvjednom skupu ispred Tvornice mogle iščitati na nekim od brojnih transparenata kojima su željeli upozoriti na neodrživo stanje u tvrtki.

Štrajkaju od utorka sve do isplate jedne i pol, od ukupno četiri i pol neisplaćene plaće, ali i do uspostave redovite mjesečne isplate. Ukoliko u tome ne uspiju, zatražit će da ih članstvo unutar Uljanik grupe podrži štrajkom solidarnosti. Iako je član Uprave Vladimir Potnar ovaj tjedan najavio isplatu nakon što legnu uplate Uljanika i 3. maja, direktor Vladimir Bugarin jučer to nije mogao i potvrditi.

Radnicima su se obratile sindikalne vođe dvaju sindikata koji djeluju u ovoj tvrtki, Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i Sindikata Istre Kvarnera, Istre i Dalmacije (SIKD), sindikalni povjerenici, ali i nekolicina radnika, čiji su govori bili nabijeni emocijama. 

Štrajkaše je podržao predsjednik SMH-a Vedran Dragičević, čija je poruka Vladi, odnosno vlasniku CERP-u i DUUDI-ju, kako je kazao, vrlo jasna:"Ako nećete dati plaće, onda morate krivično odgovarati i završiti u zatvoru. Dakle, postoji Kazneni zakon koji kaže da morate primiti plaću i dobit ćete je, u to Vas uvjeravam. Važno je poručiti da izdržite dok ne dobijete jednu i pol plaću, očekujem da bi mogla stići do kraja ovog tjedna. Svi s kojima sam razgovarao uvjeravaju me u to. Ako tako i ne bude, moramo izdržati, bit ćemo s vama s svaki dan, ali plaće morate dobiti. Dakle, poručujem DUUDI-ju, CERP-u, Vladi, Ministarstvu gospodarstva i kolegama iz Uljanika da isplate ljudima plaće do petka, sutra ako može, da bi mogli nastaviti raditi, rekao je Dragičević.

Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić poručio je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da popiše poduzeća koja imaju svoj proizvod i tržište te da ih "spašavaju kako god znaju i umiju, inače će doći još hrpa nezaposlenih na Zavod za zapošljavanje".

-TESU i riječki MiD, koji će također biti u Grupi Uljanik, poduzeća su koja imaju svoj proizvod, koja imaju svoj razvoj, svoje tržište, a s obzirom da su državna, imaju i svog kupca. Milanović mora to preuzeti na sebe zato što je za ministre zadužene za gospodarstvo postavio osobe koje nikad u životu ništa nisu napravile za gospodarstvo, rekao je.

Ne razumije ni on, čulo se u mnoštvu. Jedan je radnik, ima li jače simbolike, držao oglodanu goveđu kost.(Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA
 


Podijeli: Facebook Twiter