TESU isporucuje najveci generator

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon turbulentnih dogadanja Tvornica elektricnih strojeva i uredaja Uljanik TESU u srijedu isporucuje talijanskom partneru prvi od dva generatora za hidroelektrane u sjevernoj Italiji. Rijec je o sinkronim, vertikalnim generatorima snage 1750 kVA i 690V, ukupne vrijednosti 600.000 eura. Unatoc štrajkovima, isporuka ce biti obavljena na vrijeme.

Ovo su dosad najveci specijalni generatori proizvedeni u TESU-u u jednom komadu - teže 21 tonu. Ovakvim unikatnim proizvodom pulska tvornica otvara vrata novim tržištima zapadne Europe.

Pobijedili oštru konkurenciju

Generatori se proizvode za tvrtku Troyer iz Bolzana, koja je nakon brodogradnje najveci partner TESU-a. Zahvaljujuci kvaliteti dosadašnjih proizvoda, tvornica je posao dobila u oštroj konkurenciji talijanskih, austrijskih, španjolskih i ceških proizvodaca generatora.

Ovo je jedan od najvecih realiziranih poslova u zadnjih nekoliko godina i trebao bi omoguciti ugovaranje novih poslova u segmentu malih hidroelektrana, doznajemo od Deana Mošnje iz službe prodaje TESU-a.

Nadaju se ovih dana sklapanju novih ugovora za Bugarsku i Sloveniju, takoder za gradnju generatora. Naime, segment proizvodnje generatora za male hidroelektrane posebno je zanimljiv jer to države Europske unije sufinanciraju kao obnovljiv izvor energije.

Buduci da je rijec o unikatnom, a ne serijskom proizvodu, Puljani su konkurentni na tržištu zahvaljujuci svojem znanju i snalažljivosti.

Ocekuju još osam milijuna pozajmice

Nakon turbulentnih prvih sedam mjeseci ove godine, za 130 radnika tvornice ipak se ukazalo makar i škrto sunce.

Naime, prije mjesec dana uspjeli su konacno deblokirati racun zahvaljujuci dugoocekivanoj pozajmici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Stiglo je, doduše, samo pola obecanog novca. Nakon toga deblokiran je racun, isplacene su cetiri zaostale place i poceo se naplacivati odradeni posao.

Još duguju mnogim dobavljacima, ali nadaju se i drugoj polovici obecane pozajmice iz HFP-a, a to je oko osam milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter