TESU ide na prodaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavit ce natjecaj za prodaju tvrtke Uljanik TESU iz Pule, odlucio je u cetvrtak  Upravni odbor HFP-a. Za stopostotni udjel u TESU-u traži se nominalna vrijednost od 36,7 milijuna kuna s obzirom da se za tu tvrtku prvi put raspisuje natjecaj.

Nadzorni odbor i Uprava ovog poduzeca odavno ocekuju privatizaciju, dobrodošlu prije svega zbog novih investicija u tehnološku obnovu. Fondu za privatizaciju poslali su sve potrebne prospekte.

- Pored Uljanika vjerojatno smo jedina proizvodna tvrtka u Istri u državnom vlasništvu, ali bez državnih potpora, izjavljuje direktor TESU-a mr. Nevio Bugarin. Naglašava da je njihov proizvodni program 90 posto orijentiran izvozu, što im uz fiksni tecaj eura stvara dodatne poteškoce.

Nakon turbulentnih dogadaja u prvoj polovici godine Tvornica elektricnih uredaja uspjela je u srpnju izaci iz blokade i nastaviti s urednim poslovanjem. Place se isplacuju redovito svakog 1. u mjesecu, a svi se generatori isporucuju na vrijeme, cak i prije ugovorenog roka. Uspjeli su povratiti poljuljano povjerenje kupaca i ugovaraju nove poslove.

Natjecaju za privatizaciju je prethodila odluka o koncesiji na pomorsko dobro, kojom se rješava imovinski status tvrtke.

Uprava i Nadzorni odbor TESU-a primili su odluku Vlade od 19. studenoga, kojom im se dodjeljuje koncesija na pomorsko dobro u svrhu gospodarskog korištenja radi obavljanja industrijske djelatnosti proizvodnje elektricnih strojeva i uredaja. Rok koncesije je 30 godina, a naknada iznosi tri kune po cetvornom metru te jedan posto od godišnjeg prihoda.

Prema pojašnjenju direktora TESU-a, odreden im je iznos koncesije, a da nisu obešteceni za pomorsko dobro za koje ih je država izvlastila. Prvi okvirni proracun ukazuje da ce za koncesiju godišnje placati oko 500.000 kuna.

Pulskoj tvrtki sada predstoje pregovori s nadležnim državnim institucijama u kojima traže obeštecenje. Najcešce se ono obavi putem kompenzacija, odnosno oprosta dugova koje TESU ima prema državi. U ovom slucaju to može biti oprost duga prema Fondu za privatizaciju koji im je posudio šest milijuna kuna od obecanih 15,8 milijuna. Oduzeta površina pomorskog dobra velicine je 31.800 metara, ili 10 posto Uljanikove površine. Uljanik je dogovorio obeštecenje u vrijednosti od milijardu i 300 tisuca kuna, pa bi bilo logicno da se TESU-u prizna deset posto toga iznosa.


Podijeli: Facebook Twiter