TESU dobiva nove poslove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Tvornica elektricnih strojeva i uredaja (TESU), nekad u sustavu Uljanika, a od 2003. pod kapom Ministarstva financija, ranije poznata po kronicnom kašnjenju placa, nedostatku posla, dugovanjima i štrajkovima, na dobrom je putu prema izlasku iz krize. Osim što izraduju generator (rezervni agregat) za jednu europsku nuklearku, vratili su stara tržišta i pronašli neka nova.

Direktor TESU-a Nevio Bugarin kaže da su nastavili širiti suradnju s tvrtkama koje se bave obnovljivim izvorima energije.

- Za obnovu hidroelektrane (HE) Zeleni vir kod Skrada bila su dva natjecaja, gdje smo, zajedno s ljubljanskom tvrtkom Andino, imali najbolje rezultate, ali odluka zbog tromosti administracije još nije donesena. U suradnji s tvrtkom CONEL isporucili smo generator za HE Suceska kod Ruda (BiH).

Ovaj smo tjedan ugovorili generator za malu HE Streževo u Makedoniji te izgradnju tri generatora za dvije HE kod Tirane. Za talijansko tržište ugovorili smo takoder dva generatora, i to s našim partnerima, tvrtkama Troyer i Alcotec. Vrlo je važno što smo s tvrtkom Koncar-INEM prodali dva generatora za HE u Turskoj, kaže Bugarin.

Zahvaljujuci tome, 125 radnika danas redovito dobiva place, a stigla im je i božicnica. Doduše, te su place manje nego ranije, puno manje od prosjeka Hrvatske i Uljanika, što je cijena koju su radnici ne svojom voljom platili za godine dubioznog poslovanja.

Zoran Krivokapic, povjerenik Sindikata metalaca u TESU-u, za agoniju kroz koju je prolazilo društvo okrivljuje prijašnju Upravu i tadašnju Upravu Uljanika. Bugarin pak kaže da se tvrtka još uvijek oporavlja te da su place svedene u realne okvire da bi preživjeli.

- Posla ima manje nego što je kapacitet tvornice, a mi smo državna firma koja ne otpušta. Za ovaj kapacitet bi i više od 20 ljudi bilo višak, objašnjava Bugarin.

Iako je poslovanje stabilizirano, Bugarin i Krivokapic smatraju da treba cim prije riješiti problem pomorskog dobra na kojem se nalazi TESU, odnosno obeštetiti tvrtku u zamjenu za izvlaštenje ili dozvoliti uknjižbu na pomorsko dobro, a rijec je o površini od 31.800 kvadrata. Tako su obešteceni Uljanik i sva druga brodogradilišta u Hrvatskoj. Placanje koncesije bez obeštecenja ne možemo prihvatiti, kaže Bugarin. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter