TESU ceka odgovore o koncesiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puno je više pitanja nego odgovora proizašlo iz prošlotjednog priopcenja Vlade u kojem se govori o odlukama o koncesiji pomorskog dobra za Uljanik i TESU. Rijec je o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene za Uljanik.

Kad je rijec o TESU-u, koncesija se izdaje radi obavljanja industrijske djelatnosti. Ocito je, dakle, iz jedinstvenog paketa izdvojena Tvornica elektricnih strojeva i uredaja pa se u ovom poduzecu pitaju što im to donosi sutra.

Naime, oko 10 posto pomorskog dobra u krugu Uljanika otpada na tvornicu elektricnih uredaja. Stoga je TESU Uljaniku izdao punomoc za pregovaranje s državom po pitanju pomorskog dobra, što je dosad i realizirano.

Nakon odluka Vlade clan Nadzornog odbora TESU-a Rajko Kutlaca zatražio je sazivanje NO-a ovog poduzeca da bi sagledali novonastalu situaciju i poduzeli daljnje korake, zatražiti pojašnjenje od nadležnih ministarstava i Fonda za privatizaciju.

Traže odgovore na pitanja hoce li se ovo poduzece obeštetiti za vrijednost pomorskog dobra pa ce se time kompenzirati potraživanja države. Hoce li se pomaknuti granice pomorskog dobra pa se njihova hala više nece smatrati dijelom pomorskog dobra? U tom slucaju omogucava im se podizanje hipotekarnog kredita, važnog za nastavak poslovanja.

"Zabrinjavajuce je što Uprava i NO TESU-a nisu upoznati s bitnim odlukama koje se u državi donose, a ticu se ovog poduzeca", napominje predsjednik NO-a ?ino Šverko.

Ovu državnu tvrtku ocekuje proces privatizacije. Fond za privatizaciju planira raspisati natjecaj, a tome mora prethoditi definiranje statusa i vlasništva zemljišta.


Podijeli: Facebook Twiter