TESU bez dijela place za rujan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problematicna naplata potraživanja osnovni je razlog zbog kojeg poduzece Uljanik TESU d.d. i dalje ne isplacuje redovito place. Oko 150 radnika ovog samostalnog poduzeca, nekada u sastavu Uljanika, još uvijek nisu dobili drugu polovicu place za rujan koja im je obecana ovaj tjedan. O placi za listopad tek sanjaju.

Kako doznajemo od sindikalnih povjerenika u Uljaniku ?ina Šverka (SMH) i Rajka Kutlace (SIK), u petak su zbog neisplate placa za rujan poslodavcu najavili štrajk. Na mirenju održanom u ponedjeljak poslodavac se obavezao drugi dio place i regres isplatiti ovaj tjedan. Ukoliko placa izostane iznova ce se najaviti štrajk.

Prvi dio rujanske place radnici su dobili tek 12. studenog i to nakon što je brodogradilište "3. maj" isplatio 30 posto duga. Ovih dana TESU ocekuje dio zaostataka iz splitskog brodogradilišta.

Rajko Kutlaca smatra da nije problem zaposlenost koliko likvidnost i naplata potraživanja. Problem ovog poduzeca ispreplice se i s pitanjem vlasništva te pomorskog dobra kao dio uljanikovog pomorskog dobra.

Dodajmo i to da je prema podacima FINE broj insolventnih pravnih osoba u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine na razini Hrvatske porastao je za 5.839 njih ili za 31 posto. U okruženju neplatiša našle su se i brojne istarske tvrtke medu njima i TESU.


Podijeli: Facebook Twiter