Testovi ce se najavljivati na pocetku godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi pravilnik o pracenju i ocjenjivanju ucenika trebao bi stupiti na snagu u prvoj polovici studenoga. S njim se u osnovne i srednje škole uvodi novi nacin ispitivanja, pa bi, kako je vec ranije najavljivano, umjesto dosadašnja tri, ucenici tjedno smjeli pisati najviše dva testa. Testovi se nece smjeti pisati u istom danu, a na dan pisanja testa usmeno ce ucenici moci odgovarati samo iz jednog predmeta.Ucenici ce se i za svaki od predmeta jednom u polugodištu moci ispricati da nisu spremni odgovarati. Prema novim odredbama, provjere znanja krace od petnaest minuta nece se upisivati u imenik, a jedna od najvecih novosti je ona koja škole obvezuje da na samom pocetku školske godine naprave raspored pisanja testova iz svih predmeta te o tome obavijeste ucenike i roditelje.

Ovo su samo neke od novina pravilnika koji je medu ravnateljima, nastavnicima i sindikalistima vec izazvao dvojake reakcije. Naime, dok jedni smatraju da ce novi pravilnik nastavnicima dati jasnije okvire i smjernice u radu, s vecom mogucnošcu kontinuiranog pracenja ucenika, mnogi istovremeno isticu da se na ovaj nacin podilazi ucenicima, dok se rad nastavnika otežava. Jer, s jedne strane, od njih se traže ocjene, a smanjenjem broja ispitivanja, kako isticu, nece ih biti moguce iz cega dati.

Da ce uvodenje novog pravilnika sigurno tražiti prilagodbu nastavnika i cijeloga sustava, kaže nam Jere Bilan, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Primorsko-goranske županije.

- Mi smo i ranije imali u zakonu ogranicenja vezana uz provodenje testova. No, u praksi, kada, primjerice, pred Božic moramo imati ocjene iz šesnaest predmeta, stavljeni smo u vrlo nezgodnu situaciju. Prosvjetni djelatnici su uvidavni i itekako imaju osjecaja za pomoc djeci, no sve odredbe treba detaljno promotriti, kaže Bilan, koji istice da se prilikom donošenja pravilnika uvijek treba konzultirati s nastavnicima koji rade u razredima.

- Cesto se dogada da u izradi takvih pravilnika sudjeluju ljudi koji godinama nisu radili u razredima, a konzultiranje s onima koji su direktno u razredu je nužno, zakljucuje Bilan.

Osim odredbi kojima usmjeruje rad nastavnika, novi pravilnik propisuje i obveze roditelja, koji su dužni doci u školu i informirati se o djetetovom ucenju najmanje jednom u polugodištu. U suprotnom, mogu biti prijavljeni Centru za socijalnu skrb zbog nebrige.


Podijeli: Facebook Twiter