Testiranje mališana u vještinama plivanja


Na bazenu u MUP-ovom odmaralištu u Valbandonu danas je održano testiranje za djecu predškolske dobi u snalaženju u vodi, koje je provelo Društvo Crvenog križa Istarske županije (HCK IŽ) u sklopu preventivnog programa "Sigurnost na vodi".

Činjenica je, rekla nam je ravnateljica HCK IŽ Elza Damijanić, da ne postoje relevantne analize i podaci o (ne)plivačkom iskustvu djece predškolske dobi u Istri.

- Cilj testiranja je, među ostalim, prikupiti te podatke i nadalje razraditi program i strategiju koji će se, ukoliko bude bilo interesa, ponuditi vrtićima, rekla je Damijanić.

Koordinator službe za spašavanje života na vodi pri HCK IŽ Sebastian Labinjan rekao je da se radi o jedinstvenom programu u Hrvatskoj te da mu je, pored učenja plivanja, osnovni cilj prevencija od utapanja. Dodao je da se stoga velik dio aktivnosti provodi u tom smjeru, primjerice učenje djece na koji je način najsigurnije izaći iz vode, kako plutati na vodi, snalaziti se u raznim situacijama.

Dodao je da su dosad u programu "Sigurnost na vodi" obuhvatili 300-ak djece iz svih sredina u Istri.

Danas su u Valbandonu bili mališani iz Dječjeg vrtića Monte Zaro. Kako "pronaći blago", odnosno zaroniti na dno bazena, kako plutati na vodi, plivati bez korištenja ruku, kako skočiti i tako dalje, bile su aktivnosti koje su svladali uz smijeh i igru. Straha nije bilo, a mnogi su od njih pokazali zavidne plivačke i ronilačke sposobnosti. Bili su pod budnim okom članova kluba, teta iz vrtića i pripadnika interventne policije - ronilaca koji su djeci približili čari ronjenja pomoću boca za zrak. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter