Testiraju službenike, ali ne i njihove šefove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako Zakon o državnim službenicima predvida da se prilikom zapošljavanja službenika raspisuje natjecaj uz obvezu testiranja za sve, Vlada je izmjenama i dopunama Uredbe o provedbi javnog natjecaja i internog oglasa obaveze testiranja oslobodila baš najodgovornije službenike u državnoj upravi - rukovodeci kadar.

S druge strane, "obicni" službenici moraju proci brojna testiranja - provjeru znanja stranog jezika, rada na racunalu te intervju, a svaka se od ovih faza posebno boduje nakon cega se do pet najboljih kandidata, ako je za odredeno mjesto tako propisano, upucuje na psihološku procjenu.

- Uredba je neustavna i nezakonita jer povlašcuje rukovodece i diskriminira sve ostale državne službenike. Ispada da najodgovornije i najsloženije poslove u državnoj službi mogu obavljati službenici koji su malo procavrljali s komisijom ili celnikom državnog tijela, uz provjeru sigurnosne službe, istice glavni tajnik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar.

Vlada je ovom uredbom propisala da se imenovanje rukovodecih državnih službenika, dakle tajnika ministarstva, ravnatelja u ministarstvu, zamjenika tajnika Vlade, predstojnika ureda Vlade, zamjenika državnog tajnika središnjeg državnog ureda, zamjenika i pomocnika ravnatelja državne upravne organizacije te predstojnika ureda državne uprave provodi na temelju javnog natjecaja.

Medutim, kad su u pitanju rukovodeci službenici, uredbom se ne propisuju provjere posebnih znanja, psihološke procjene ni sastavljanja rang-liste kandidata, kao niti broj clanova i sastav komisije za provedbu javnog natjecaja, kao u slucaju ostalih službenika.

Kuhar objašnjava da je, prema uredbi, za imenovanje rukovodecih službenika dovoljno udovoljiti formalnim uvjetima i proci intervju "radi utvrdivanja njihovih strucnih znanja, sposobnosti i vještina te dosadašnjih rezultata u radu". Nakon ovog razgovora celnik tijela predlaže Vladi kandidata za imenovanje, koja ga imenuje nakon što se za njega provede sigurnosna provjera.

Kao clan radne skupine za izradu novog Zakona o državnim službenicima Kuhar je tražio da postupak zapošljavanja celnika državnih službi bude identican postupku koji se vodi s ostalim službenicima. Medutim, receno mu je da postojece zakonsko rješenje to vec propisuje, ali da je uredba koja je donesena 2008. u kontradikciji sa zakonom.

Zbog toga sindikat od Vlade traži uskladivanje uredbe sa Zakonom o državnim službenicima, a istovremeno ce i Ustavnom sudu predložiti pokretanje postupka njene ocjene ustavnosti i zakonitosti. (M. JERIN)

V.d. najviše na šest mjeseci
Siniša Kuhar istice da je radna komisija za izradu novog Zakona o državnim službenicima prihvatila prijedlog sindikata da vršitelji dužnosti mogu obavljati rukovodecu funkciju maksimalno šest mjeseci. "Time se više nece dešavati da raznorazni tajnici ministarstva i ravnatelji budu godinama postavljeni kao vršitelji dužnosti, cime se izbjegavalo otvaranje natjecaja za ovo radno mjesto", kazao je Kuhar.


Podijeli: Facebook Twiter