Testirajte se za rano otkrivanje raka debelog crijeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva županijski Zavod za javno zdravstvo do kraja godine pozvat ce na testiranje stolice osobe rodene 1953. i 1952. godine.

"S obzirom na to da je rak debelog crijeva na drugom mjestu kod muškaraca i kod žena, kako po broju oboljelih tako i po broju umrlih, apeliramo na gradane oba spola da se odazovu testiranju", porucuje dr. Danijela Lazaric-Zec.

Ovo je testiranje namijenjeno upravo osobama koje nemaju smetnje da bi se na vrijeme otkrile dobrocudne tvorbe koje se mogu ukloniti da se tijekom godina ne bi razvile u rak.

Medutim, do sada se odazvao premali broj pozvanih. U godištima od 1933. do 1955. ukupno je testirano 19,25 posto osoba, a nisu uracunate one koje vec imaju neku bolest crijeva ili su testirane u posljednjih 12 mjeseci, pa je stvarni odaziv ipak veci, napominje lijecnica.

"Primijecen je slabiji odaziv mladih godišta. Oni koji se nikako ne žele testirati, iako im to toplo preporucujemo, molimo da testove vrate da bi se mogli koristiti za druge kojima su potrebni", moli Lazaric-Zec.

Medu onima koji su se odazvali testiranju 8,3 posto upuceno je na kolonoskopiju. Takva pretraga najbolja je metoda za rano otkrivanje raka i prethodnika raka te se preporucuje svim osobama iznad 50 godina starosti. Kod vecine kojima je obavljena kolonoskopija, u 81 posto slucajeva, naden je patološki nalaz.

Najcešce su to polipi, nešto rjede hemoroidi, divertikli te ostale bolesti crijeva. Kod 28 osoba otkriven je karcinom. Dobrocudne promjene - polipi, nadeni tijekom kolonoskopije odmah su odstranjeni te je tako sprijecena njihova moguca promjena u malignom. Dakle preveniran je rak debelog crijeva kod 204 osobe.

Nacionalni preventivni program provodi se od 2008., a do kraja 2009. na testiranje stolice na okultno krvarenje pozvane su osobe oba spola rodene od 1933. do 1945. godine, ukupno 30.267 osoba u Istarskoj županiji. Osim toga, ove su godine do sada na testiranje pozvani rodeni od 1954. do 1957., njih 14.705, a do kraja godine pozivaju se još dvije generacije.


Podijeli: Facebook Twiter