Testira se kvasac istarske malvazije i terana

Kvasac izoliran iz autohtonih istarskih sorti
Kvasac izoliran iz autohtonih istarskih sorti

S ciljem poboljšanja kvalitete, Razvojna agencija Brtonigle u suradnji s talijanskim poduzećem Italiana Biontecnologie je nedavno proizvela autohtoni suhi kvasac Saccharomyces cerevisiae, izoliran od autohtone sorte malvazije i terana. Time su prvi put u Hrvatskoj stvoreni autohtoni kvasci istarske malvazije i terana koji će se koristiti u proizvodnji istoimenih vina tijekom ovogodišnje vinifikacije berbe.

Desetak vinara u istraživanju

S obzirom da je projekt u fazi istraživanja, RAB je uključila u istraživanje desetak vinara kojima su nakon anketiranja besplatno dodijeljeni kvasci koje će koristiti prema uputama. Nadalje, tokom i nakon proizvodnje obavljat će se razna ispitivanja u brtoniškom vinskom laboratoriju da bi se utvrdile karakteristike proizvedenog vina. Doznajemo i da se nakon vinifikacije očekuje bogatija i ukusnija vinska ponuda na tržištu. Time bi istarska malvazija i teran, nastali u tom procesu, imali autohtoni okus.

- Velike količine vina na području Istre i šire kupuju turisti, kojima je uz kvalitetu izuzetno bitna autohtonost proizvoda. Tu dolaze do izražaja kvasci koji su izolirani od autohtone sorte istarske malvazije i terana, što daje pravu autohtonost vinu, veli direktorica RAB-a Ingrid Palman.

Načelnik općine Brtonigle Doriano Labinjan ističe da se radi se o nastavku projekta četiriju zemalja, pokrenutog 2012. godine, dok se s realizacijom projekta autohtonih kvasaca krenulo lani.

- To je velik iskorak za Brtoniglu, ali i za vinarstvo, budući da će od sada mirisi i okusi navedenih vina biti još autohtoniji. Brtonigla s time dobiva kvalitetnija vina, dodatnu promociju, a imat će i ekonomsku računicu budući da će se ti kvasci prodavati u Brtonigli. Ponosan sam što je Brtonigla prva pokrenula tako značajan projekt na području Hrvatske, izjavio je Labinjan.

Kvasci uskoro i na tržištu

Kvasce će biti moguće kupiti uskoro, a do tada će Razvojna agencija Brtonigle, u cilju unaprijeđena kvalitete vina, pružati dodatne povoljnosti vinarima u sklopu Vinskog laboratorija u Brtonigli. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter