Test program Monte Librića: Mimohod centrom Pule

Informiranje o Monte Libriću u veseloj atmosferi (A. KANCELAR)
Informiranje o Monte Libriću u veseloj atmosferi (A. KANCELAR)

"To već pjeva svaki tić, dođi na Monte Librić," stihovi su himne Festivala dječje knjige koji je danas kao najavu dobio svoj prvi Test program u centru Pule. Prepunu tržnicu tijekom prijepodneva razvedrili su kostimirani likovi na štulama iz Čarobnjakovog šešira, koji su nakon što im se pridružila Baka Librić, praćeni zvukovima vesele himne, od Narodnog trga zajedno krenuli prema Librić kućici na Forumu promovirajući sedmodnevni Monte Librić koji se svečano otvara sljedeće subote, 20. travnja u pulskom Circolu s temom "Nestvarna stvarnost".

Priča Monte Librića razvedrila je djecu, od onih najmlađih, u kolicima pa do školaraca koji su u pratnji svojih roditelja krenuli pratiti veselu povorku. Mnogi prolaznici, među kojima je bilo i podosta turista, nisu odoljeli fotografiranju šarenih likova koji su im dijelili prigodne letke i programske knjižice manifestacije. Nestvarna priča putem se nadopunjavala novim likovima pa im se na Portarati pridružila Vjeverica, a na početku Ulice Sergijevaca bajkoviti su se likovi u pjesmi pridružili dvojici uličnih zabavljača, repera iz Banjola te nakratko s njima zajedno zapjevali dok su okupljeni veselo cupkali u ritmu glazbe.

Veseli mimohod se nastavio, a kod Parka grada Graza pridružio im se i Cvrčak te su svi zajedno bili spremni odvesti Baku Librić do kućice na Forumu, kamo su stigli nešto prije podneva. Ondje su već bila brojna djeca koja su nestrpljivo čekala da im Baka Librić ispriča priču. U toj su scenskoj igri sudjelovali glumci Teatra Naranča i unuke bake Librić, Librice Rea Korani i Iris Mošnja, voditeljice Programa Festivala Monte Librić.

Iako ju je zli Čarobnjak ometao, Baka Librić se uz pomoć svojih Librica i djece u publici, koja su otkrivala dio po dio priče, ipak uspjela prisjetiti triju poznatih dječjih bajki: "Crvenkapice", "Pinokija" i Ivice i Marice". Baka je zahvalila djeci što su joj razbistrila pamćenje i što će se, zahvaljujući njima, Monte Librić ipak održati. "Hvala vam što ste pametni i čitate knjige i slikovnice. Na Monte Librić ti došetaj i priči nikad neće biti kraj", poručila je Baka Librić, koju je glumila Gordana Trajković, okupljenoj djeci te su na kraju opet svi zajedno zaplesali uz himnu manifestacije. Performans je režirao Mauricio Ferlin. (P. LUKEŽ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter