Tesla i Toyota zajedno u elektro RAV4

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tesla motors i Toyota motor corporation prošlog su tjedna objavili da su tvrtke potpisali sporazum za pokretanje razvoja elektricne verzije modela RAV4, kao što su u svibnju ove godine najavili Elon Musk i Akio Toyoda.

S ciljem plasiranja elektricnog vozila (EV) na tržište u Sjedinjenim Americkim Državama 2012. godine, bit ce izradeni prototipovi na kojima ce model toyota RAV4 dobiti Teslin elektricnim pogonski agregat. Tesla planira proizvesti i isporuciti flotu prototipova toyota na test tijekom ove godine. Prvi prototip je vec izraden i sada se testira.

U svibnju su Tesla i Toyota najavile svoju namjeru da suraduju na podrucju razvoja elektricnih vozila, rezervnih dijelova, te proizvodnih sustava i inženjerske podrške. Tesla želi nauciti i iskoristiti Toyotin inženjering i strucnost s podrucja izrade i proizvodnje, dok Toyota ima za cilj nauciti od tvrtke Tesla nešto o tehnologiji elektricnih vozila (EV), hrabrom duhu, brzom donošenju odluka i fleksibilnosti.

Toyota je od svog osnivanja 1937. godine djelovala pod filozofijom »doprinositi društvu kroz proizvodnju automobila« te je proizvodila automobile kako bi zadovoljila svoje brojne kupce diljem svijeta. Toyota je na tržište lansirala prvu generaciju Prius hibridnih vozila 1997. godine.

Tesla ima cilj proizvoditi cjenovno sve povoljnije elektricne automobile za što veci broj kupaca - uz znacajno smanjenje troškova elektricnih vozila. Tvrtka Tesla, sa sjedištem u Kaliforniji, dizajnira i proizvodi elektricna vozila i elektricne sklopove za pogonske agregate, te je trenutno jedini proizvodac automobila u SAD-u koji serijski izraduje i prodaje elektricna vozila kojima je moguca vožnja autocestom.


Podijeli: Facebook Twiter