Teško je Balkancu uspjeti u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dobro posjecenog i veselog svecanog otvorenja u ponedjeljak, druga nocna projekcija je zbog hladnoce neuobicajene za ovo doba godine bila nešto slabija nego inace, no utorak je osvanuo ako ne vec sasvim suncan, onda barem suh.

Dnevne projekcije u kinu Bauer i Još manjem kinu bile su popunjene, a proradilo je i kino Remetinec, sa svega nekoliko stolica, u kojemu se prikazuje ciklus zatvorskih filmova. Štih Irske kao zemlje partnera ovogodišnjeg festivala ne udara u oci vizualno, valjda zbog štednje, no odasvud dopiru zvuci irske glazbe, kojom su se i motovunski ugostitelji, izgleda, dobro opskrbili.

Gost prvog festivalskog Dorucka s autorom bio je bugarski pisac i scenarist Alek Popov, po cijem je hit-romanu "Misija London" nedavno snimljen film kojim ce se u petak navecer u kinu Barbacan zakljuciti ovogodišnji MFF.

Popov je bio diplomat, kulturni ataše u bugarskoj ambasadi u Londonu, ali je diplomaciju napustio da mu ne bi ogranicavala slobodu književnog izražavanja. Ovaj mu je roman izašao još prije desetak godina, a svega šest mjeseci nakon izlaska knjige prava su otkupili francuski producenti. Buduci da oni nisu uspjeli skupiti novac za film, ekranizacije se prihvatio bugarski redatelj Dimitar Mitovski.



- Film smo radili prilicno dugo, to je sasvim drukcija vrsta umjetnicke proizvodnje, kao pisac si sam i imaš potpunu kontrolu i nadzor nad svime, dok je rad na filmu puno složeniji, kazao je Popov na motovunskoj tribini. Filmom je uglavnom zadovoljan, iako je ocekivao da ce biti malo "apsurdniji i žešci".

Na pitanje o uspjehu autora iz istocne Europe u zapadnoj, Popov je odgovorio: "Ako dolaziš s Balkana, jako teško ceš se probiti. Jednom kad te primijete, bit ceš im vrlo zanimljiv, ali poceti je vrlo teško jer Europa je puna predrasuda. Možeš dobiti priliku, ali nije dobro imati iluzije jer se možeš razocarati.

Europska unija je, naime, dobra stvar što se tice trgovine, robe i proizvodi kruže, novac nešto manje, no što se tice kulture, pogotovo knjiga i filmova, Europa je još uvijek jako rascjepkana. To je ujedno i najveci izazov za umjetnika jer je Europa vjerojatno najbogatije kulturno tržište na svijetu".

Popov je govorio i o svom sljedecem filmskom projektu, ekranizaciji njegova drugog romana "Crna kutija", za koju upravo piše scenarij, a snimanje bi, kaže, moglo poceti 2012. uz financiranje Bugarskog filmskog centra, no nakon toga ne vidi se na filmu, vec ga više zanima povratak pisanju. Uz rad na filmskom scenariju, naime, piše i novi roman o bugarskom pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu, u kojem ce biti i fantasticnih elemenata.

Osim ovakvih Dorucaka s autorom, koji su plod suradnje s pulskim Sajmom knjiga, festivalski ce se gosti predstavljati i na popodnevnim tribinama Što je autor htio reci te na vecernjem debatnom klubu Motovunske filmske škole.


Podijeli: Facebook Twiter