Teško dogovaranje oko poljoprivednog zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troclana opcinska komisija u sastavu Emil Daus, Dalibor Stojšic i Romina Bašic rukovodit ce izradom strategije razvoja Opcine Cerovlje te dopunama programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, odlucilo je jednoglasno cerovljansko vijece. Do sljedeceg zasjedanja vijeca trebaju odabrati agenciju koja ce do kraja godine izraditi kljucne dokumente.

Raspodjela poljoprivrednog zemljišta aktivirala je mnoge cerovljanske vijecnike. Ustvrdivši da je to goruce opcinsko pitanje Silvio Flegar (HDZ) je kazao kako se ono mora riješiti u roku od jedne do dvije godine, jer ce inace domaci stocari krahirati. Nacelnik Emil Daus se složio te apelirao na opcinsku Udrugu poljoprivrednih proizvodaca da na zajednickom sastanku definira za koje su zemljište zainteresirani, koje kulture planiraju uzgajati te donese važeci pravni akt. Dodao je da se zalaže da se što manji dio zemljišta proda.

Oporbeni nezavisni vijecnik Silvano Paulovic je napomenuo: «Ca god da se riješi, bit ce barufa», dodavši da je teško ocekivati da ce se clanovi udruge uspjeti dogovoriti oko zemljišta. Ustvrdio je da tvrtka Puris bespravno gospodari Cerovljanskom valom, s cime se složio i Armando Lušetic (IDS) kazavši da bi trebali dopustiti domacim poljoprivrednicima da slobodno koriste to zemljište, na što je nacelnik Daus ustvrdio: «Zar me tjerate da radim nezakonski?!». Na kraju je prihvacen prijedlog Vlaste Paulišic (HSLS) da se opcinska vlast posavjetuje s pravnom službom s ciljem zaštite domacih poljoprivrednika.


Podijeli: Facebook Twiter