Teško do odštete nakon sudara s divljaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada srna izletjela je na cestu na samom ulazu u Pazin i udarila u automobil. Taj je sraz za nju bio fatalan. "Premda sam vozio po ogranicenju, nije bilo šanse da je izbjegnem, jer je iskocila iz šume", prepricava vozac Željko Malic iz Karojbe prošlotjedni dogadaj.

Usmrcenu mladu srnu je, prema zakonu, preuzeo lovocuvar iz pazinske Lovacke udruge Vepar.

Ono što sada brine Željka Malica, ali i mnoge druge kojima se slicna nezgoda dogodila u posljednje vrijeme, je tko ce mu namiriti štetu na automobilu. Tajnik LU-a Vepar Alen Ritoša kaže da je praksa u toj domeni neuskladena.

- Ni sam ne znam što bih napravio da se to meni dogodi. Ljudi moraju voditi sudske sporove, jer nitko ne želi preuzeti odgovornost. Smatram da bi u ovom slucaju štetu trebao platiti onaj tko gospodari cestom, medutim, ceste nisu osigurane, kaže on.

Prema izmjenama Zakona o lovstvu koje su na snagu stupile u drugoj polovici lanjske godine, "odgovornost za nastalu štetu na vozilu snosi vozac ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti..., a u protivnom pravna osoba koja gospodari prometnicom na kojoj je šteta nastala. Iznimno od ove odredbe, štetu snosi ovlaštenik prava lova, ako je šteta uvjetovana vršenjem skupnog lova".

Dakle, ako policija utvrdi da je vozac prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti, u što je Malic uvjeren, štetu bi trebale podmiriti Hrvatske ceste (HC).

No, HC prebacuje odgovornost na mjesno lovacko društvo navodeci u svom dopisu da ono "prema našoj evidencij" nije donijelo godišnji plan za sprecavanje štete koju divljac može nanijeti ljudima i imovini, kao i nabavilo zaštitna sredstva za izvršenje toga plana.

HC se pozivaju i na Zakon o obaveznim odnosima i sudskoj praksi prema kojima je za štetu nastalu od divljaci odgovoran imalac divljaci, odnosno lovacko društvo. Ipak, kažu da o "navedenoj problematici još uvijek nema ujednacene sudske prakse što je posljedica nedorecenih pravnih normi", stoga Hrvatske ceste "od slucaja do slucaja procjenjuju sve okolnosti vezane za pojedini odštetni zahtjev."

Predsjednik Vepra Željko Vlahovic opovrgnuo je pak navode Hrvatskih cesta: "Zakonski smo dužni svake godine praviti godišnji plan za sprecavanje štete, što redovno provjeravaju lovne inspekcije".

Da nije došlo do izmjena zakona, Ritoša veli da bi ovogodišnja polica osiguranja za pazinsku lovacku udrugu iznosila prevelikih 140 tisuca kuna, dok ih je posljednja koštala 60 tisuca. "Neprofitna smo udruga i kada bismo morali isplacivati štete za sudare s divljaci, bilo bi nam to previše", kazao je Vlahovic.


Podijeli: Facebook Twiter