Teško do gotovine arapskih celnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Africke i zemlje Bliskoga istoka koje žele uzeti natrag milijardu dolara koliko su navodno u Švicarsku spremili kleptokratski vode, morat ce raspetljati mrežu racuna kako bi dokazali da je rijec o kriminalnoj aktivnosti, kažu strucnjaci.

Švicarska je objavila da je zamrznula 70 milijuna švicarskih franaka povezanih s nekadašnjim predsjednikom Obale Bjelokosti Laurentom Gbagbom i njegovim suradnicima.

Pocetkom tjedna potvrdeno je da je u Švicarskoj blokirano ukupno 830 miljuna švicarskih franaka libijskoga celnika Moamera Gadafija i svrgnutih celnika, egipatskog i tuniskog predsjednika Hosnija Mubaraka i Zinedina al-Abidina Ben Alija.

Nove vlasti moraju dokazati da njihovi zahtjevi udovoljavaju standardima švicarskih sudova koji se zadnjih godina strožim zakonima bore protiv pranja novca, kažu strucnjaci.

"Racuni govore. Ne morate odmah znati cijeli raspon pronevjera", kaže ženevski odvjetnik Enrco Monfrini koji je Nigeriji vratio švicarska sredstva Sanija Abache i još pokušava vratiti Haitiju bogatstvo s racuna Jean-Claudea Duvaliera, zvanog Baby Doc.

"To je kao paukova mreža, vidite dotok i odliv i malo-pomalo sagledate cijelu sliku", kaže i prisjeca se kako je cijelo desetljece radio na povratku 650 milijuna dolara Nigeriji, sporo dokazujuci da je pokojni Abacha taj novac pokrao i poslao u Švicarsku.


Podijeli: Facebook Twiter