Teško bolesnoj 5-godišnjakinji olakšan život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hvalevrijednom projektu "Dan solidarnosti - Sve za njih" umaška hotelijerska kuca Istraturist i Sol Melia uspjele su tijekom ljetnih mjeseci prikupiti 110 tisuca kuna kojima je kupljen poseban prijenosni uredaj za masiranje prsnog koša, tzv. vest aparat, koji ce znatno olakšati život maloj Niki Krešic.

Mala Umažanka ima pet i pol godina i od rodenja boluje od teškog oblika cisticne fibroze koja u velikoj mjeri utjece na kvalitetu njene svakodnevnice i trajanje života. Cisticna fibroza zahvaca žlijezde s vanjskim lucenjem i tako oštecuje mnoge organe, a najviše dišni i probavni sustav.

Da bi joj bilo malo lakše, bio je nužan taj aparat, koji se koristi za poboljšanje funkcije dišnih organa. Roditelji imaju znatne troškove s prijevozom do bolnica, gdje djevojcica cesto mora na terapije.



U petak su se u hotelu Melia Coral okupili celnici Sol Melije, Istraturista i Grada Umaga te je aparat službeno predan. Celnik Sol Melije Hrvatske Luis Ramos istaknuo je da su ove godine u suradnji s Gradom pokrenuli "Dan solidarnosti - Sve za njih", koji se vec provodi u drugim zemljama.

Rekao je da su poduzeca odgovorna ne samo za dovodenje turista, nego i za pomaganje sugradanima i lokalnoj zajednici. Uspjeh ove akcije, kazao je, cini ih sretnim i ponosnim, a projekt ce se nastaviti i dogodine.

Gradonacelnik Vili Bassanese rekao je da ovo nije pocetak, nego nastavak lijepe price, jer su Sol Melia i Grad vec lani poceli suradivati, odnosno ovo je vec treci zajednicki projekt u kojem su pomogli bolesnim gradanima.

"Dan solidarnosti" odvijao se u pet hotela i to jednom tjedno, u cemu su sudjelovali svij zaposlenici. Ekipa animatora odradila je najveci dio posla s radionicama, igrama za djecu i odrasle, tombolama, te vecernjim spektaklima u kojima je i Nika sudjelovala. Novac je prikupljen od gostiju koji su kupovali djecje radove, listice lutrije i davali priloge.

U ime male Nike, koja se veselo igrala s bratom i Istraturistovim animatorima, koji su ljetos odradili lavovski dio ovog hvalevrijednog posla, zahvalio je otac Vinko Krešic. Naglasio je da Nika vec koristi taj uredaj koji ce joj umnogome pomoci u nastavku života. Supruga Sandra i on nadaju se da ce u buducnosti biti lijekova koji ce joj pomoci, a ima ih nekoliko još u fazi istraživanja.

"Želimo joj što je više moguce produžiti život i pružiti joj sve što bude bilo moguce, sve što se u svijetu od lijekova bude pojavilo. Novac koji smo dobili iz drugih izvora cuvat cemo za skupa lijecenja i terapije koje Niku ocekuju iducih godina", zakljucio je otac.

Podsjetimo, u kolovozu je na fešti od pomidora od prodaje jela prikupljeno više od 21 tisucu kuna, kojoj su djevojcici darovali celnici Grada, Turisticke zajednice i Podravke. Dodatnih deset tisuca kuna donirali su clanovi moto kluba "Staaari rokeri", koje su prikupili na motosusretu održanom proteklog svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter