Teški pregovori: Okvirni dogovor o proračunu EU-a

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Čelnici EU-a nakon teških su pregovora, koji su trajali cijelu noć, u petak uspjeli postići okvirni dogovor o višegodišnjem proračunu EU-a za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020., javlja agencija Reuters pozivajući se na dužnosnike EU-a.

"Prilično smo uvjereni da imamo okvir za sporazum", izjavio je jedan dužnosnik Unije zahtijevajući da ostane anoniman. "Dogovor još nije finaliziran, ali sigurni smo da će to biti gotovo danas", dodao je.

Po tom izvoru, dogovoreno je da će Unija gornji limit na proračunsku potrošnju u tom razdoblju postaviti na 960 milijardi eura. To je manje od iznosa koji je tražila Europska komisija, čiji je prvi prijedlog iznosio 1,025 bilijuna eura, što je pet posto više u odnosu na postojeće sedmogodišnje razdoblje, da bi potom bio smanjen na 973 milijarde, piše BBC.

Summit EU-a posvećen višegodišnjem proračunskom okviru EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. počeo je u četvrtak navečer s više od pet i pol sati zakašnjenja. Na summitu hrvatski premijer Zoran Milanović sudjeluje kao promatrač.

U razgovorima o višegodišnjem proračunskom okviru, zemlje članice tradicionalno su podijeljene u dvije skupine - one koje u europski proračun uplaćuju više nego što dobiju i one koje dobiju više nego što daju. Prva skupina, koja se neformalno naziva "prijatelji boljeg trošenja", a neki ih nazivaju i "klub škrtaca", traži da u vremenima štednje i proračunskih rezova ni europski proračun ne može biti iznimka. Druga skupina, "prijatelji kohezije", u kojoj je i Hrvatska, nastoji se izboriti da mjere štednje u proračunu EU-a ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanju razlike između bogatih i siromašnih regija u Uniji.

Svaka od 27 zemalja članica Unije na proračun ima pravo veta što pregovore čini izrazito teškima. BBC javlja da se britanski premijer David Cameron na početku pregovora postavio osobito tvrdo i rekao da sporazuma neće biti ako ne dođe do dodatnih rezanja troškova u odnosu na prijedlog Komisije. S druge strane, predvodnik protivnika rezanja proračuna francuski je predsjednik François Hollande. Reuters javlja da su na britansku stranu stale Danska, Nizozemska i Švedska, a na francusku Italija, Španjolska i Poljska. Njemačka je ostala u sredini. (Hina)

Parlament blokira proračun?

Međutim, jutros se u Bruxellesu naveliko spekulira kako bi Europski parlament mogao staviti veto na novi proračun. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz već je sinoć jasno govorio protiv sporazuma u kojem su planovi za potrošnju daleko veći od obveza plaćanja zemalja članica.

"Ako se budemo vodili ovom metodologijom, EU će završiti u deficitu", rekao je Schulz. Njegovo mišljenje je važno s obzirom da proračun mora proći kroz Europski parlament da bi postao legalan.

Europski čelnici vraćaju se u zgradu Justus Lipsius na nastavak pregovora, koji počinju u podne. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter