Teški poraz konzervativaca Angele Merkel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzervativci njemacke kancelarke Angele Merkel u nedjelju su pretrpjeli težak poraz na izborima u njemackoj saveznoj državi s najviše stanovnika, a taj bi rezultat mogao osokoliti lijevu oporbu koja ce još snažnije kritizirati europsku politiku štednje.

Izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, zapadnonjemackoj državi s više stanovnika od Nizozemske i s gospodarstvom snage turskoga, održani su 18 mjeseci prije parlamentarnih izbora na kojima se Merkel nada i trecem kancelarskom mandatu.
Ona je i dalje popularna u Njemackoj jer staloženo upravlja dužnickom krizom eurozone, ali ovako uvjerljiv poraz njezine stranke i nju cini ranjivom u trenutku kad diljem Europe jaca otpor njezinu inzistiranju na fiskalnoj disciplini.

Po prvim projekcijama socijaldemokrati lijevoga centra osvojili su 38,8 posto glasova i to ce im biti dovoljno za stabilnu vecinu sa zelenima koji su dobili 12,2 posto. Te dvije lijeve stranke zadnje dvije godine vode krhku manjinsku vladu pod popularnom SPD-ovom celnicom Hannelore Kraft koju ce uvjerljiva pobjeda na nedjeljnim izborima možda lansirati u svijet nacionalne politike.

Kršcanski demokrati kancelarke Merkel doživjeli su pad potpore s gotovo 35 posto u 2010. na samo 25,8 posto. To im je u ovoj državi najgori rezultat od Drugoga svjetskog rata.

Taj udarac dogada se tek dva dana prije posjeta novog francuskog predsjednika socijalista Francoisa Hollandea Berlinu: ocekuje se da Hollande pokuša Angelu Merkel nagovoriti na odmak od mjera štednje, a prema mjerama koje bi poticale rast u Europi.


Podijeli: Facebook Twiter