Teški dani za Karamarka: HDZ pao na 17, SDP na 26%

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak dana prije izbora za Europski parlament, HDZ i njegov predsjednik Tomislav Karamarko dodatno su potonuli na ljestvici popularnosti. Da se danas održavaju izbori, za HDZ bi glasovalo samo 17 posto birača, a o Karamarku, lideru parlamentarne oporbe, pozitivno mišljenje ima tek 13 posto hrvatskih građana.

To su za HDZ poražavajući rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije IPSOS PULS koje je objavila Nova TV. U veljači se je za njih izjasnilo 20 posto ispitanika.

Otkad je u svibnju prošle godine Karamarko izabran za predsjednika HDZ-a, rejting te stranke kretao se između 19 i 21 posto. Stagnirao je, nije bilo očekivanog zamaha. Sada je, pak, došlo do ozbiljnog pada, posebno zabrinjavajućeg s obzirom na činjenicu da su blizu europski, a 19. svibnja je i prvi krug lokalnih izbora.

Davor Stier, međunarodni tajnik stranke, proglasio je europske izbore referendumom o Milanovićevoj Vladi, ali, kako sada stoje stvari, na njemu će HDZ slabo proći.

S druge strane, SDP i premijer mogu biti zadovoljni. Socijaldemokrati su u ožujku, za njih jako teškom mjesecu, neznatno pali s 27 na 26 posto, a Milanovićev je rejting s 40 skliznuo na 39 posto.

Ova je anketa ohrabrujuća i za Hrvatske laburiste koji su mjesecima zabetonirani na devet do deset posto. Sada su napravili iskorak i potpora im je 11,8 posto.

Građani su već standardno pesimistični i 74 posto ih smatra da zemlja ide lošim smjerom, a poteze Vlade ne podržava 63,5 posto Hrvata. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter