Teški dani za Jorasa: Velika fešta pod prozorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudbina se ovih dana okrutno poigrala s Joškom Jorasom, samoproglašenim borcem za južnu granicu i provokatorom iza kojeg je niz incidenata na hrvatsko-slovenskoj granici na Dragonji posljednjih godina. I na toj granici, naime, Hrvati i Slovenci koji tamo žive planiraju u nedjelju veliku i bučnu proslavu ulaska Hrvatske u EU, i to baš na velikom parkiralištu ispred hotela Mulino, odmah iza Jorasove kuće!

Joras je ogorčen. Kako javlja ljubljansko Delo, poslao je ljutito pismo gradonačelniku Pirana Peteru Bossmanu, koji će na svečanosti iza Jorasove kuće predati europsku zastavu svom kolegi iz Buja Ediju Andreašiću.

Optužuje Bossmana da je njegova nazočnost na "nezakonito oduzetom zemljištu" uvreda za svakog slovenskog građanina. Naime, Joras tvrdi da je zemljište na kojem je izgrađeno parkiralište i hotel uz njegovu kuću Hrvatska nezakonito prisvojila krivotvorenjem zemljišne dokumentacije.

Štoviše, Joras u pismu Bossmanu, inače prvom tamnoputom gradonačelniku u ovom dijelu svijeta, tvrdi da bi njegova nazočnost na toj proslavi mogla naškoditi slovenskim zahtjevima u arbitražnom postupku, u kojem će se odrediti granica između Hrvatske i Slovenije.

No, čini se da Joras nije uspio uvjeriti Bossmana u svoje argumente, a pogotovo u ovaj potonji. Iz Bossmanova ureda poručili su Jorasu da su sa zadovoljstvom primili poziv na proslavu te da se vesele ulasku Hrvatske u EU.

- Zajednička proslava među susjednim općinama samo je dodatan dokaz prisnih prijateljskih odnosa u Istri, odgovara Bossman Jorasu.

Čini se da se vesele i građani s jedne i druge strane granice, koji su svi pozvani na veliku svečanost. Vinari i proizvođači maslinovog ulja s obje strane granice predstavit će svoje proizvode, nastupit će i dva pjevačka zbora, jedan puhački orkestar izvest će europsku himnu, a nastupit će i Petar Grašo. Točno u ponoć najavljuju veliki vatromet, iako za nj nisu dobili sve potrebne dozvole sa slovenske strane.

- Samo jednom Hrvatska ulazi u EU, objašnjavaju organizatori. I sve to pod Jorasovim prozorom. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter