Teške borbe u Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deset libijskih pobunjenika poginulo je a 172 su ranjena u napadu na grad Brega u subotu, dok su pobunjenici prisilili na povlacenje snage lojalne Moamaru Gadafiju na zapadu zemlje.

Pobunjenicke snage koje su na 20 km od Brege, krenule su u napad ali su zaustavljene plotunima iz raketnih bacaca tipa Grad. Pobunjenici su u borbama zarobili više vladinih vojnika.

U zapadnim planinama, gdje se pobunjenici pokušavaju probiti prema Triopliju, u subotu su vodene teške borbe. Stalna pušcana vatra i povremeni topovski plotuni culi su se iz sela Bir Ajad, 15 km južno od linije bojišta kod grada Bir Ghanama.

Pobunjenici drže uzvisine oko Bir Ghanama, što su im položaji najbliži Tripoliju, udaljenom 80 km. Pobunjenici su napredovali posljednjih tjedana u Zapadnim planinama, a njihov iduci cilj je Garyan, grad koji kontrolira autocestu južno od Tripolija.

Libijska televizija izvijestila je o "neprijateljskom napadu" na okrug Tajoura istocno od Tripolija rano u nedjelju, što je prvo bombardiranje NATO-a kraj glavnog grada u posljednjih nekoliko noci, navodi Reuters.

Moamer Gadafi u subotu je u govoru emitiranom na televiziji, ponovio da ne namjerava napustiti Libiju, iako kruže glasine da traži izlaz iz krize u pregovorima. "Kažu da ce Gadafi ici u Honolulu. To je smiješno: napustiti grobove mojih? Jel vi to ozbiljno?", kazao je libijski celnik.


Podijeli: Facebook Twiter