Terzić drugi put gostovao na SXSW festivalu u Austinu

Kristian Terzić s bendom u klubu Elephant Room
Kristian Terzić s bendom u klubu Elephant Room

Rovinjski jazz klavirist Kristian Terzić nastupio je sredinom prošlog mjeseca u Austinu u Teksasu na manifestaciji South by Southwest Music and Media Conference ili skraćeno SXSW. Ovaj festival okuplja veliki broj ljudi iz glazbene branše, od izvođača do producenata, ali pokriva i druga područja ljudske kreativnosti poput filma i tehnologije. Ove godine je na festivalu bilo oko 2.000 bendova, a bio je to drugi nastup ovog mladog Rovinjca u Austinu, glavnom gradu Teksasa.

- Bili smo u Austinu od 8. do 18. ožujka, a koncert smo održali 14. ožujka u klubu Elephant Room, što je inače najpoznatiji jazz klub u glavnom gradu Teksasa. Koncert je trajao sat vremena, a tu večer nastupila su još četiri benda, kaže Terzić i dodaje da su izveli sve skladbe s njegovog albuma prvijenca, a zanimljivo je da se s nekim od glazbenika s kojima je nastupio susreo prvi put.

Prošle godine na ovom festivalu upoznao je saksofonista Johna Millsa s kojim je ostao u kontaktu, a kada je dobio zeleno svjetlo da je primljen i u ovogodišnji program, Terzić je nazvao Millsa, koji je profesor na Universityju of Texas i zamolio ga za pomoć da složi bend, budući da nije mogao nastupiti s glazbenicima iz Hrvatske zbog troškova.

Mills, koji je rekao da će i sam nastupiti bude li mu to raspored dozvoljavao, je odabrao dvojicu glazbenika za koje je smatrao da su najbolji, a to su basist John Fremgen i bubnjar Wayne Salzmann II., koji su odmah prihvatili ponudu.

- Probe smo imali dan prije koncerta i na dan koncerta, i to na Universityju of Texas pošto su bili proljetni praznici i škola je bila prazna, pa smo tako dobili besplatan prostor za probe. Poslao sam im note, oni su profesori i nisu imali problema čitati ih i pripremiti se. Prije toga su već preslušali materijal. Probe su prošle super, išle su glatko…, komentira Terzić te dodaje da je i ove godine za nastup u Teksasu dobio financijsku potporu Grada Rovinja, Istarske županije i Turističke zajednice Grada Rovinja. (M. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter