Teritorij kao umjetnicko djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest umjetnika iz talijanskog, slovenskog i hrvatskog dijela Istre okupilo se tijekom vikenda u likovnoj koloniji "Susreti uz Dragonju" u slikovitom Sv. Mavru iznad Momjana, odakle dopire pogled na sve tri države i na rijeku Dragonju koja još uvijek predstavlja službenu granicu. To, pak, nije sprjecavalo umjetnike da zajednicki rade, druže se i razmjenjuju iskustva, dogovaraju se o novim zajednickim projektima…

Okvirna tema ovogodišnjih cetvrtih "Susreta uz granicu" bila je posvecena teritoriju kao umjetnickom djelu i intervencijama u prostoru, a svi ce radovi biti uskoro predstavljeni na zajednickoj izložbi u Bujama. Cetvrtim susretima uz Dragonju odazvali su se Sergej Glinkov, Klavdija Marušic i Andrea Verdelago iz Trsta, Fulvia Žudic iz Pirana, Martina Žerjal iz Izole, Zdravko Milic iz Rijeke, Mario Santrac iz Poreca, Mladen Milotic iz Pule, te domace snage Silvia Cindric, Amina Konate Visintin, Nataša Bezic i Ronny Jušic.

Pored slikanja umjetnici su dio vremena provedenog nedaleko od Dragonje posvetili i obilasku podrucja, posjetili su marušicanski Park skulptura i sudionike ovogodišnje Medunarodne kiparske radionice "Kornarija" u kojoj vec dva tjedna radi osam studenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Tajlanda. Na zajednickoj veceri upoznali su jedni druge sa svojim aktivnostima, a prikazani su i videozapisi s dosadašnjih radionica "Visura aperta" u Momjanu o kojima je govorila povjesnicarka umjetnosti Lorella Limoncin Toth.


Podijeli: Facebook Twiter