Tereza: Pjevat ću dok sam živa

Tereza Kesovija u pazinskom Spomen domu (D. TUMPIĆ)
Tereza Kesovija u pazinskom Spomen domu (D. TUMPIĆ)

Tereza Kesovija, diva hrvatske zabavne glazbe s velikom međunarodnom reputacijom, održala je preksinoć u povodu Međunarodnog dana žena koncert u velikoj dvorani pazinskog Spomen doma. Uvertiru u ovaj svečarski, ali i gotovo intimno komorni koncert, priredio je pulski kantautor Bruno Krajacar izvodeći svoje ljubavne balade. Ovaj se koncert na neki način može nazvati i koncert u gostima, jer su publika i izvođači tijekom cijele večeri bili toliko bliski, prisni ne samo fizički, zbog prostora već i nekako sentimentalno, pa se na trenutke činilo kao da Tereza pjeva ovdje, tu u nekoj zajedničkoj sobi u kojoj slušatelji cupkaju i pjevaju s njom.

Nastup je Tereza započela pjesmom "Pjevat ću dok sam živa", pri tomu je, ne samo stasom, već i glasom pokazala da ćemo je još dugo viđati na pozorni. Nakon te je pjesme iznenadila publiku prisjetivši se pokojnih Mirka i Milivoja Zovića, direktore u nekadašnjem pazinskom Purisu koju su joj u životu mnogo pomogli, pa je u sjećanje na njih otpjevala "Prijatelji stari gdje ste". Potom su se zaredale stare uspješnice poput "Nježne strune mandoline", "Sve se vraća sve se plaća", "Dalmatinko"..., a oduševljenje publike izazvala je čuvena "Larina pjesma" iz filma Doktor Živago. U toj su dirljivoj baladi Pazinici, a i posjetitelji iz drugih krajeva u zboru mumljali poznatu melodiju. Tereza je svih iznenadila kada je na pozornicu iz publike pozvala Lidiju Percan koja je otpjevala svoju veliku uspješnicu "Mornaru lipi moj". Percan je priznala da posjećuje sve Terezine koncerte na koje može doći, od nje je, kaže, mnogo naučila, jako je cijeni i voli njenu glazbu. Šteta što dvije velike pjevačice nisu izvele jedan duet, možda bi se i to bilo dogodilo da je Tereza znala da će joj Lidija u Pazinu doći u goste. No, zahvaljujući Lidiji Parcan, koju je dopratio David Danijel, publika je imala prigode čuti ovog mladog opatijskog pjevača kojemu se vjerujemo smiješi uspješna glazbena karijera.

Nakon gotovo dva sata glazbe, najviše, naravno Tereze Kesovije, za ovaj rastanak s Pazinom, pjevačica osebujna vokala i izvedbe, na traženje publike otpjevala je još jednu pjesmu, a bila je to "Fala", njenog proslavljenog Dubrovčanina Vlahe Paljetka. Nastup Tereze Kesovije u pazinskom Spomen domu nije bio spektakularan, već intiman u smislu ambijenta i komunikacije s publikom, koja se na trenutke doimala suzdržanom, ali kad je Terezin vokal zatitrao prostorom rijetki su ostajali ravnodušni. Bio je to, kako je i najavljeno, koncert u povodu Međunarodnog dana žena, dakle u mnogomu posvećen ženama, pa je sve to bilo decentno, kao priliči danu koji podsjeća na borbu žena za njihova prava. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter