Teret reforme nose 22.000 penzionera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska stranka umirovljenika u cetvrtak je Ustavnom sudu uputila požurnicu na prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, odnosno tzv. zdravstvenog doprinosa.

Zakon je donesen u sklopu reformskih zakona kojima se trebalo urediti pitanje tko snosi troškove u sustavu obvezne zdravstvene zaštite. Utvrdilo se da doprinos od tri posto mirovine placaju umirovljenici cija je mirovina viša od prosjecne neto place u Hrvatskoj, tocnije viša od 5.108 kuna.

Osim što se time ponovno placa zdravstveni doprinos za koji su te osobe prethodno vec izdvajale iz placa, sporno je i to što su u primjeni ovog zakona potpuno izostavljeni umirovljenici-branitelji, iako to tako nije uredeno ni ovim, niti bilo kojim drugim zakonom.

"Danas u Hrvatskoj tzv. zdravstveni doprinos placaju 21.942 umirovljenika, a rijec je pretežno o umirovljenicima koji imaju starosnu mirovinu, odnosno koji su uredno ispunili uvjete za mirovinu te su tijekom citavog svog staža uredno placali doprinos za zdravstveno osiguranje", kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

U HSU-u isticu da su ove odredbe omogucile povredu ravnopravnosti, jednakosti i posebno socijalne osjetljivosti pa danas teret zdravstvene reforme snosi 22 tisuce umirovljenika, cime su ima umanjena sva prava koja pripadaju svim drugim umirovljenicima.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti HSU je podnio 23. listopada 2009., no do danas nema nikakva odgovora, zbog cega su se odlucili za požurnicu.

"Na požurnicu se odlucujemo u prvom redu stoga što je rješavanje u mirovinskim sporovima od izuzetne važnosti s obzirom na dob oštecenih i cinjenicu da bi se moglo dogoditi da mnogi ne docekaju rješavanje ovog prijedloga", dodaje Hrelja.


Podijeli: Facebook Twiter